Florea: a magyarok a hibásak, amiért nem jó a közérzetük

A marosvásárhelyi polgármester szerint nem a román hatalom magyarellenes megnyilvánulásai okolhatók a magyarok elégedetlenségéért.
Hirdetés

Újra elővette egyik „vesszőparipáját”, a magyarok és románok közötti megbékélés kérdését Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester, aki keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: a magyar szülőknek oda kellene figyelniük arra, hogy gyermekeikbe ne neveljenek kisebbségi komplexusokat, ne csak azt hajtogassák, hogy ők egy etnikai kisebbség tagjai.

Az elöljáró véleményezte a hétvégén megtartott, a marosvásárhelyi fekete márciusra emlékező rendezvényeket, kifejtve: szomorú, hogy Emil Constantinescu volt államfő az RMDSZ vezetőinek társaságában tárgyalta a márciusi eseményeket, és ahelyett, hogy a közös jövőről beszéltek volna, a múltat firtatták.

Florea emlékeztetett, hogy államfőként Constantinescu Göncz Árpád magyar államelnökkel közösen látogatott el Marosvásárhelyre, az ő meghívására, s ez a szimbolikus gesztus fontos volt a marosvásárhelyiek számára.

„Aztán visszament Bukarestbe, és

sok olyan törvényt hagyott jóvá, amelyek nem a magyar közösség érdekeit szolgálták. Például azt, amely előírta: csak akkor lehet vezető tisztségbe magyar szakembert kinevezni, ha abba a párt is beleegyezik.

Most pedig eljött Vásárhelyre, és arra sem méltatott, hogy egy telefonhívás erejéig üdvözöljön” – sérelmezte a városvezető.

Hirdetés

Dorin Florea szerint be kellene tiltani az etnikai kisebbség kifejezés használatát, és fel kellene hívni a magyar szülők figyelmét arra, gyermekeiket ne úgy neveljék, hogy állandóan azt hajtogatják: „kisebbségben vagyunk”.

„Ez a magyar átok, hogy a gyermekek megbélyegezve nőnek fel, állandó kisebbségi érzéssel. A kisebbségi szó használatát be kellene tiltani.

Marosvásárhelyen nem az a fontos, hogy legyenek többségiek és kisebbségiek, hanem az, hogy a fiatalok szeressék szülőföldjüket, kultúrájukat és azt a közösséget, amelybe születtek” – fogalmazott Florea.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogyha annyira fontosnak tartja a magyar közösséget, akkor miért nem helyezteti ki a kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen, Florea azt mondta: a törvény ezt nem teszi lehetővé, és ő nem akar törvénysértő lenni.
 

Hirdetés