Román politikus tiltakozik a háromszéki főtanfelügyelő ellen

Mert szerinte átpolitizálja az oktatást.
Hirdetés

Az oktatás elpolitizálása, a döntéshozatal átláthatatlansága, a román nyelvű oktatási hálózatot érintő helyi beiskolázási tervvel kapcsolatos elégedetlensége miatt Mădălin Guruianu, a Nemzeti Liberális Párt sepsiszentgyörgyi vezetője szerdától naponta félórás tiltakozó akciót tart a megyei tanfelügyelőség székháza előtt, és Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő leváltását követeli.

Tiltakozását Mădălin Guruianu azzal indokolja, hogy szerinte az RMDSZ-es főtanfelügyelő pártpolitikai érdekek szerint irányítja a megye oktatását, s bár több ízben kérte, hogy a helyi román nyelvű oktatásról tartsanak nyilvános egyeztetést, Keresztély Irma visszautasította, legutóbb pedig nem hagyta jóvá az igényelt számú kezdő osztályok indítását a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Főgimn-áziumban, ahol végül a túljelentkezés miatt mégis megszületett a harmadik előkészítő. Miért nem lehet erről   kikérni a helyi közösség véleményét, miért kell megvárni a cirkuszt? – kérdezi Guruianu, aki Marcela Ştefu főtanfelügyelő-helyettest is elmarasztalja, mert ő közvetlenül felel a román tannyelvű iskolákért, tagozatokért a megyében.

A liberális párt helyi vezetője a múlt heti főtanfelügyelői versenyvizsgára jelentkező Kiss Imre, a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakkö¬zépiskola igazgatója visszalépését is kifogásolja, mert ez azt jelenti, Keresztély Irma tisztségben marad. Kiss Imre, tizenvalahány pályázóval együtt azt követően távozott a versenyvizsga helyszínéről, hogy a vizsgafeltételeket nem tartották vállalhatónak.
 

Hirdetés