Rózsamúzeum létrehozása helyett lebontják a Mühle-házat

A Temes megyei törvényszék jogerősen aláírta a roma-klán által tönkre tett temesvári Mühle-ház halálos ítéletét.
Hirdetés

Temesvár önkormányzata és a helyi civilek évek óta küzdöttek azért, hogy megakadályozzák a Mühle Vilmos, Temesvár európai hírű rózsakertésze által a XIX. században épített Mühle-villa lebontását. A város egyik legpatinásabb házát a 2000-es évek elején egy roma nábob vásárolta meg, aki restaurálási engedélyt szerzett a városházától az ingatlanra. Restaurálás helyett azonban elkezdte lebontani a Püspök út (Mihai Viteazu) 3. szám alatti, hatósági védelem alatt álló épületet. Mire az önkormányzat észbe kapott és a munkálatok felfüggesztését kérte,

már lebontották az ingatlan tetőszerkezetét.

Két évvel ezelőtt a civilek tiltakozást szerveztek és az egyre romosodó ingatlan kisajátítását követelték. A képzőművészekből, történészekből és építészekből álló civil csoportosulás kezdeményezte a Mühle-ház rózsamúzeummá alakítását. Erre egy tervet is kidolgoztak, amit Daniel Barbu akkori kultuszminiszter is támogatott volna.

Első fokon az ügyészek ítélete arra kötelezte a tulajdonosokat, hogy állítsák helyre a földrengésveszélyes épületet, ellenkező esetben az önkormányzat közbe léphet.

E hét csütörtökén a bíróság felülírta az első fokon hozott döntést,

így az Mühle-ház a romák kezében marad, akik nagy valószínűséggel befejezik a megkezdett bontást. A törvényszék egyelőre nem tette közzé a döntés indoklását.

Hirdetés

Mühle Vilmos Közép-Kelet Európa egyik leghíresebb rózsatermesztője volt, ő tette a várost a „rózsák El Dorádójává”, ahogy a korabeli sajtó nevezte akkoriban Temesvárt. Ő hozta létre a Rózsaparkot, amelyet fia, Mühle Árpád fejlesztett tovább Dél-Kelet-Európa legnagyobb rózsakertjévé, ahol több mint 1400 európai, amerikai és ázsiai rózsafajt honosított meg. 

Fotó: Adevărul/Mediafax

Hirdetés