Ez az igazi oka a Mezei-ügynek az SZNT szerint

Izsák Balázs a gyergyószentmiklósi polgármester zaklatásának beszüntetését követeli.
Hirdetés

A román hatóságok azért zaklatják a január végén korrupció gyanújával őrizetbe vett Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós polgármesterét, mivel itt fogadta el elsőként az önkormányzat a Székelyföld autonómiája mellett kiálló határozatot – véli Izsák Balázs.

Mezei azóta is aktív szerepet vállalt abban, hogy az autonómiatörekvés nemzetközi szinten is megjelenjen – írja pénteki közleményében az SZNT elnöke.

„Emlékeztetünk, hogy már beiktatása napján kitűzte a városházára Székelyföld zászlaját, illetve hogy az elmúlt években mindig élen járt a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéseinek a gyakorlatba ültetésében” – olvasható a közleményben.

Az SZNT tiltakozik Mezei János zaklatása ellen és felhívja a figyelmet arra, hogy Romániában jogállamhoz méltatlan módon, hatalmi eszközökkel korlátozzák a székely nép jogait és büntetik azokat, akik ezekért felemelik a szavukat”.

„Felszólítjuk a román hatóságokat, hogy hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal és Románia törvényeinek, valamint nemzetközi kötelezettségvállalásainak megfelelően haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat Székelyföld státusáról annak legitim képviselőivel, a Székely Nemzeti Tanáccsal és a székelyföldi önkormányzatokkal” – írja Izsák Balázs.

Hirdetés