Szili Katalin segít az autonómiaharcban

Miniszterelnöki megbízottként dolgozik, a határon túli közösségeknek segít az autonómiakoncepciók terén.
Hirdetés

Szili Katalin Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes felkérésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságán dolgozik, autonómiakoncepciók kidolgozásával foglalkozik – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI érdeklődésére csütörtökön.

A hírügynökség azt követően kereste meg Havasi Bertalant, hogy az Országgyűlés plenáris ülésén, egy nemzetpolitikai témájú vitában a szocialista Kiss László megemlítette: arról hallani, hogy Szili Katalint a határon túli autonómiatörekvések támogatásával kapcsolatos feladat ellátásával bízzák meg.

Semjén Zsolt arra kérte fel Szili Katalint, hogy segítsen a külhoni nemzetrészeknek – tájékoztatott Havasi Bertalan.

Elmondta: az Országgyűlés egykori szocialista elnöke a Kárpát-medence magyar lakta vidékeit járja, és segít az adott közösségeknek „testre szabott” koncepciót kidolgozni, hiszen a különböző területeken más-más önrendelkezési formákra van szükség.

Havasi Bertalan emlékeztetett: Szili Katalin hívta életre a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát, amikor miniszterelnöksége idején Gyurcsány Ferenc ellehetetlenítette a Magyar Állandó Értekezlet működését.

Hirdetés

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hozzátette: Szili Katalin miniszterelnöki megbízottként tevékenykedik, és „Orbán Viktor megtiszteltetésnek tartja, hogy együtt dolgozhat vele”.

Szili Katalin húsz évig a Magyar Szocialista Párt (MSZP) egyik vezető politikusa volt, 2010-ben saját pártot alapított Szociális Unió néven. 2005-ben Sólyom László ellenfele volt az államfőválasztáson, 182:185-ös szavazati aránnyal maradt alul a Fidesz-MDF-jelöltjével szemben.

Hirdetés