Korrupcióval gyanúsítja a DNA a feddhetetlenségi ügynökség vezetőjét

Összecsapás a korrupcióellenes intézmények csúcsain: a korrupcióellenes ügyészség hivatali visszaélés gyanúja miatt őrizetbe vette Horia Georgescut, a feddhetetlenségi ügynökség vezetőjét.
Hirdetés

Három rendbeli különösen nagy, összesen 75 millió eurós kárt okozó hivatali visszaélés gyanúja miatt őrizetbe vette hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Horia Georgescut, a hivatalos tisztséget betöltő közszereplők vagyonosodását vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vezetőjét, aki a gyanú szerint törvénytelen restitúciós ügyekben érintett.

A Georgescu-ügy hasonlatos a Sezervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) volt főügyésze, Alina Bica esetéhez. Akárcsak a volt főügyészt, aki ellen már vádat is emeltek, az ANI vezetőjét is azzal gyanúsítják, hogy az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP) kilenc fős központi restitúciós bizottságának tagjaként törvénytelen kárpótlási ügyekben működött közre.

A gyanú szerint a testület jelentős összegekkel károsította meg az államkasszát, amikor a kijelölt értékbecslők által megállapított értéket felülbírálva több esetben is nagyobb összegű kárpótlásról döntött. Az ANRP egy számvevőszéki vizsgálatot követően folytatott belső ellenérzést, és kiderült, hogy 2009 és 2011 között 94 esetben döntött a testület az eredetileg megállapított kárpótlási összeg növeléséről. Ennek nyomán tett feljelentést a DNA-nál. Georgescu 2010-ig volt a restitúciós testület tagja. A DNA szerint összesen Georgescu és társai összesen 129 millió euró értékű kárpótlásról döntöttek, 75 millió eurós kárt okozva az államkasszának.

A DNA most a visszaszolgáltatási bizottság összes akkori tagjának, valamint az értékbecslőknek a kihallgatására készül. A restitúciós bizottság több tagja esetében könnyű dolguk lesz, mivel a Bica-ügyben már őrizetbe vették őket, ugyanakkor például Markó Attila RMDSZ-es képviselő azt követően, hogy a Bica-ügyben az előzetes letartóztatásának a jóváhagyását kérte a DNA, elhagyta az országot. Igaz, ő azóta már bizonyította, hogy részt sem vett az ominózus ülésen.

 

Hirdetés