Szilveszterkor adtak vissza egy csomó váradi ingatlant. Papíron

December 31-ről január 1-re virradóra száznál is több ingatlan került a „visszaszolgáltatott” rubrikába a városban. Igaz, erről az érintettek semmit sem tudnak.
Hirdetés

Ingatlanok visszaszolgáltatásával „ünnepelt” a nagyváradi önkormányzat szilveszterkor: az országos tulajdon-visszaszolgáltató hatóság (ANRP) által kért jelentés szerint az Ilie Bolojan polgármester által vezetett hivatal nem kevesebb, mint 155 eljárást zárt le újév első napjára – érzékeltette az iratok keltezéséből adódó komikumot az országos testület csütörtöki közleménye. Az ANRP rámutatott, hogy a Bihar megyei prefektúra által hozzájuk továbbított jelentés alapján az önkormányzatnak 2014. december 31-én 552 lezáratlan ügye volt, 2015. január elsején viszont már csak 397 iratcsomó várt elbírálásra a 2001/10-es számú törvény alapján.

„Gépelési hiba csúszott a jelentésbe, január elseje szerepel január 21. helyett” – érkezett csütörtökön a városháza villámgyors reakciója. A hivatalos közlemény szerint az önkormányzat munkatársai telefonon értekeztek a prefektúrával a bakiról, amelynek javítását tervezték, de a kormányhivatal nem vette figyelembe, és a hibás keltezésű iratot továbbította a fővárosba.

„Komolytalanságról és a profizmus hiányáról árulkodik az ANRP ironikus stílusban megfogalmazott sajtóközleménye. Elfogadhatatlan, hogy egy problémákkal küszködő állami intézmény ilyen »vicces« közleményt fogalmazzon meg, egy olyat, amellyel gúnyt űz egy másik állami intézményből ” – tette hozzá a nagyváradi polgármesteri hivatal.

A közlemény ugyanakkor nem kommentálja az ANRP azon megállapítását, amely szerint a restitúciós problémák nem kizárólag az országos hatóság felelőssége, hanem a helyi önkormányzatoké is.

„A nagyváradi polgármesteri hivatal hozzánk intézett felületes válasza arról tanúskodik, az ország egyes részén még nem értették meg, hogy a 2013/165-os számú törvény hatályba lépésével a visszaszolgáltatások és a kártalanítások új érája kezdődött el, olyan, amely átláthatóságot és tiszteletet biztosít az állampolgároknak” – állapította meg az állami hatóság.
 

Hirdetés