Őrizetbe vette a DNA Toni Greblă volt alkotmánybírót

Mert el akart adni 50 kecskét, ami nem is volt az övé, de így próbálta a bizonyítékokat eltüntetni.
Hirdetés

Őrizetbe vette kedden az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Toni Greblă volt alkotmánybírót, korábbi szociáldemokrata párti (PSD) szenátort, akit többrendbeli korrupcióval gyanúsítanak az ügyészek.

Greblă ügyvédje szerint a DNA azzal indokolta döntését, hogy a volt taláros bizonyítékokat próbált eltüntetni.

A tisztségéről még februárban lemondott volt alkotmánybírót januárban állította elő először a DNA. Mint kiderült, hogy nem alkotmánybírói, hanem korábbi politikusi tevékenysége kapcsán zajlik eljárás ellene. A gyanú szerint ugyanis keresztfia többek között választási anyagokkal, egy BMW személygépkocsival, valamint felesége számára két ruhával vesztegette meg a 2012-es parlamenti választások előtt azért, hogy közbenjárjon a cégei érdekében.

Emellett összeférhetetlenséggel is gyanúsítják, mitán 2010 és 2015 között egy farm és egy energetikai cég is az érdekeltségébe tartozott. És ez még nem minden: a bűnszövetkezethez való csatlakozás gyanúja is szerepel a dossziében, a DNA szerint ugyanis Greblă közreműködött abban, hogy az orosz embargót kijátszva, származási helyként Törökországot feltüntetve exportáljanak román élelmiszereket az Orosz Föderációba.

Hirdetés

Most azzal gyanúsítja a DNA, hogy közvetítőkön keresztül bizonyítékot próbált eltntetni – konkrétan mintegy ötven kecskét próbált meg eladni.

Greblă 2008 és 2013 között a jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora volt, 2013 decemberében a szenátus őt választotta alkotmánybírává az Emberi Jogok Európai Bíróságába (EJEB) távozó Iulia Motoc helyett.
 

Hirdetés