Izsák: az autonómia ügye nem rendészeti kérdés

A román hatóságok próbálják így tálalni az Európa Tanács illetékes testületének ülése előtt.
Hirdetés

Izsák Balázs szerint a román hatóságok rendészeti kérdéssé akarják lealacsonyítani Székelyföld autonómiájának kérdését. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a Székely szabadság napján a romániai demokrácia állapotáról tartott keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatón beszélt erről.

A sajtótájékoztatóra az SZNT

valamennyi erdélyi magyar párt és politikai szervezet elnökét meghívta,

de csak Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke vett részt az eseményen.

Izsák Balázs úgy véli, a román hatóságok azt próbálják elérni, hogy a székelyföldi autonómiatörekvések kérdése az esetleges rendbontások miatt rendészeti ügyként jelenjen meg március 24. előtt, amikor az Európa Tanács keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának monitoring bizottsága tárgyalja a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatait.

Az SZNT elnökének szavai szerint Dorin Florea polgármester a gyülekezés és a szabad véleménynyilvánítás jogát megsértette azzal, hogy

betiltotta a Marosvásárhelyre tervezett felvonulást és tiltakozást.

Hozzátette, hogy az SZNT tudomásul vette a tiltást és elállt a demonstráció szervezésétől. Örvendetesnek mondta ugyanakkor, hogy a széki székely tanácsok helyi tüntetéseket hirdettek a marosvásárhelyi helyett. Mint fogalmazott, így a marosvásárhelyi esemény az egész közösség ügye lett.

Hozzátette,

nem megy el a délutáni rendezvények egyikére sem,

egyénileg rótta le kegyeletét kedden délelőtt egy szál virággal a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművénél.

Hirdetés

Izsák Balázs kijelentette, megfélemlítési kísérletnek tekinti Lucian Goga prefektus állítását, mely szerint rá hárul minden felelősség, ha Marosvásárhelyen rendbontás történik a Székely szabadság napja alkalmából. Szükségtelennek tartotta, hogy beadványban tudassa a hatóságokkal: elállt annak a rendezvénynek a megszervezésétől, amelyet a polgármester betiltott. Az MTI kérdésére elmondta, hogy a polgármester tiltása ellenére megtartott tavalyi felvonulás miatt kiszabott bírságokat megtámadták a bíróságon. Egy bírságolási jegyzőkönyvet a hatóság visszavont, egy másikat a bíróság érvénytelenített, a többi ügyben még nem született bírósági ítélet.

Szilágyi Zsolt EMNP-elnök a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, ma ugyanúgy

a hatalom tudatos provokációjától kell tartani Marosvásárhelyen,

mint 25 évvel ezelőtt, amikor a fekete márciusként emlegetett események során véres román–magyar összetűzések történtek a városban. „Mindenki legyen nyugodt, ne válaszoljunk a provokációkra” – jelentette ki az EMNP elnöke.

„Azt kívánom a román polgártársainktól, ne féljenek a magyar szabadságtól. A mi szabadságainkból állhat össze a közös országunk szabadsága” – jelentette ki Szilágyi Zsolt.

Fotó: Szabó Tünde

 

Hirdetés