Vádat emelhetnek Ion Iliescu ellen

A legfelsőbb bíróság megerősítette: újranyitják az 1990-es bányászjárás ügyét.
Hirdetés

Jogerős döntésében törvényesnek és megalapozottnak minősítette hétfőn a legfelsőbb bíróság a legfőbb ügyészség arra vonatkozó korábbi döntését, hogy újrakezdi a büntetőjogi vizsgálatot az 1990. júniusi bányászjárás ügyében.

A legfőbb ügyészség február elején közölte, hogy Tiberiu Niţu főügyész elrendelte három olyan 2009-es ügyészségi döntés visszavonását, amelyek elrendelték a büntetőjogi vizsgálat lezárását a bányászjárás ügyében. A főügyész ugyanakkor elrendelte a vizsgálat újrakezdését is.

Mint ismeretes, 1990. június 13. és 15. között Zsil-völgyi bányászok dúlták fel a román fővárost, hogy

„megvédjék” Ion Iliescu akkori államfő hatalmát

a politikai ellenfelektől. A bányászok tüntetőket, diákokat és egyszerű járókelőket bántalmaztak, feldúlták az ellenzéki pártok székházát.

A „bányászjárásként” emlegetett erőszakhullámban legalább hat ember életét vesztette, és mintegy százan megsebesültek.

Az ügyben zajlott korábbi vizsgálatokat 2009-ben vádemelés nélkül lezárták. Az áldozatok panasza nyomán a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság tavaly szeptemberben az atrocitások kivizsgálására és kártérítésre kötelezte a román államot.

Az igazságszolgáltatásnak most egyebek közt azt kell eldöntenie, van-e olyan elévülhetetlen büntetőjogi besorolás, amelynek alapján

Ion Iliescu volt államfő negyed évszázad után felelősségre vonható,

Hirdetés

amiért az ellenzéki tüntetések idején felhívást intézett a lakossághoz, hogy „védjék meg a demokratikusan megválasztott hatalmat”, és amiért a hatóságok vonatok és buszokat bocsátottak a bányászok rendelkezésére, hogy Bukarestbe utazhassanak.

Az eredeti vizsgálat során Dan Voinea tábornok, a katonai ügyészség akkori vezetője emberöléssel gyanúsította a volt államfőt, amely az új Btk. szerint elévülhetetlen bűncselekményé vált.

A 85 éves Ion Iliescu 1990 és 1996, illetve 2000 és 2004 között volt Románia államfője. 2008-ban visszavonult az aktív politikai életből. Az utóbbi években tiszteletbeli elnökként vett részt az általa alapított politikai alakulat, a jelenleg kormányon lévő Szociáldemokrata Párt egyes rendezvényein.

(fotó: Ion Iliescu köszönetet mond a Bukarestet feldúló bányászoknak)

Hirdetés