Helyreállítanák a Nyárád menti kisvasutat

Már csak a közel negyvenmillió eurós költségeket kell előteremteni.
Hirdetés

Helyreállítaná a Nyárád menti kisvasutat a kormány, a 74 kilométeres szakasz újjáépítése csaknem 37,4 millió euróba kerülne – olvasható a közlekedésügyi minisztérium legfrissebb jelentésében.

A minisztérium által közzétett terv azokat a helyi elöljárókat is meglepte, akik a vasút gazdasági okok miatt történt felszámolása után sokáig küzdöttek annak megmentéséért. Ma már a Nyárád menti települések elöljárói is belátják, a Marosvásárhelytől Szovátáig több mint öt órát döcögő vonat szállítási eszközként idejét múlta, turisztikai látványosságként viszont hasznos befektetés lenne.

„Már annyi ilyen tervvel találkoztam, és be nem váltott ígéretet hallottam, hogy majd akkor hiszem el, amikor meglátom a vasút helyrehozásán dolgozó első munkást” – jelentette ki lapunknak Péter Ferenc, Szováta polgármestere. Bár egyáltalán nem derűlátó, a fürdőváros elöljárója örülne, ha a tárca komolyan venné saját bejelentését.

Péter tudja, hogy a szovátai turizmus fejlesztésében a kisvasút is komoly szerepet játszhatna. Ugyanis közel négy éve egy magáncég nyári idényben naponta többször is forduló nosztalgiavonatot üzemeltet a Szováta–Vármező-szakaszon. Az egyáltalán nem olcsó jegyek ellenére számos kiránduló veszi igénybe a gőzös által vontatott nyitott vagonokat.
Kép: vasarhely.ro
 

Hirdetés