Találkozott magával az ifjúsági főváros

Két éves a Share Föderáció: ifjúsági himnusszal, királyi sarjjal és Horváth Annával ünnepelte, aki alapos leckét adott multikultiból.
Hirdetés

Tökéletes belső PR-akcióban részesítette a kolozsvári ifjúsági fővárosi programokat koordináló Share Föderáció mintegy 900 önkéntesét: motivációs szpícsek és nemzetközi karrierlehetőségek váltották egymást tegnap este a Diákművelődési Ház színpadán. Úgy hívták, hogy Youth Meeting 2, vagyis a Share és partnereinek önkéntesei már másodjára gyűltek össze lélekemelni.

Kell is ez egy ekkora stábnál, állítólag már háromezer önkéntes sharénykedik a Share körül, most nagyjából a harmaduk lelkesítette egymást. Ráadásul kétéves a Share, tegnap ünnepelték meg a születésnapját, jelentette be a pódiumról Vlad Pop elnök a többszázas hallgatóság kitörő örömére.
 
A lelkesedés egészen érdekesen hullámzott az este folyamán. A fiatalok lelkesen fogadták Horváth Anna alpolgármestert, és ováció tört ki, amikor öt nyelven kívánt jó estét Kolozsvárnak. Románul kezdte tömör beszédét az ifjúi lelkesedésről, amelyhez Turgenyevtől idézett, majd következett 1-2 magyar mondat. A hallgatóság mintegy negyede ekkor kezdett először beszélgetni a szomszédjával.
 
Horváth Anna
 
Horváth Anna
 
Következett a román kifejtés, amire megint figyelt mindenki, majd a kifejtés és lezárás magyarul, amely további cseverészős unalmat váltott ki, végül a lezárás románul. Innen is gratulálunk Horváth Annának, remekül egyensúlyozott a nyelvek között, és szoktatta a többségi füleket a magyar nyelvhez. 
 
A többségi szájaknak viszont még meg kell tanulniuk, hogy akkor is csendben maradjanak, ha épp nem az ő fülüket foglalkoztatják. Horváth Anna megmutatta, hogy a multikulti nem egyenlő saját maga kinyilatkoztatásával: a másik másságának tisztelete nem az elfordulás közönyét, hanem az odafordulás valódi erőfeszítését igényli. És hogy nem mindig a kisebbség kell, hogy feszítse ezt az erőt.
 
Youth Meeting Kolozsváron
 
Hullámzik a mozgalmi lelkesedés
 
A szülinapi tortát az ünnepségen Románia hercege, Miklós jelentette, illetve az ifjúsági főváros himnusza. Amit se elsőre, se másodjára nem sikerült jól bejátszani: elsőre nem hallatszott a zene, majd mikor visszajött a hang, akkora méretű fájlból akarták lejátszani a videót, hogy azt a laptop nem bírta eltekerni, és folyton megszakadt.
 
Úgyhogy a himnuszvideót már csak itthon tudtam megnézni saját ritmusában. Mit es mondjak… akkor már sokkal inkább a Happy kolozsvári változata: „No offense to you, don’t waste your time”. 
 
Hogy ne háborogjunk annyit, a himnuszt YouTube-ra feltöltő Mix My Music úgy módosította a felvétel leírását, hogy ez csak egy nem hivatalos promóvideó, és felhív mindenkit, hogy készítse el saját videóját az ifjúsági himnusz zenéjével.
 
Multikultiból Miklós herceg is leckét adott, csak szoftosabbat. Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills ugyanis bivalyerős angol akcentussal töri a román nyelvet, de annyira, hogy valódi erőfeszítést igényel a megértése. És érződik, hogy neki is irdatlan erőfeszítés nyelvtanilag hibátlanul megszólalni románul, de nemcsak megteszi, hanem azt is tökéletesen érzékeli, mikor lankad annyira a közönség figyelme, hogy egy önironikus poénnal ismét magára terelje.
 
Nicolae, Románia hercege
 
Miklós, Románia hercige, az Astra borítóján pedig I. Mihály és Edinburgh hercege
 
Nicolae-Nicholas-Michael-Miklós a trónról 1947-ben lemondott I. Mihály király kisebbik lányának, Elenának a fia, Margareta és Elena után a harmadik az utódlási rangsorban a román királyi ház 2007-ben elfogadott új szabályzata szerint. Svájcban született, Angliában nevelkedett, április elsején tölti a harmincat (nem vicc!), fess és közvetlen arisztokrata, minden gesztusán érződik, hogy jó házból való úrifiú. Személyes varázsával és pedigréjével egyaránt rabul ejtette közönségét.
 
Nicolae egyébként ebből szándékszik karriert építeni, 2010 óta shartepertél intenzívebben Romániában, jelenleg az ifjúsági főváros körül. Tegnap pedig a The Duke of Edinburgh’s International Award nevű ön- és vezetőképző programot reklámozta be, amelynek csúcseseménye idén egy kenyai túra, de nem a luxusutazás vagy wellnesshétvége fajtából. És csak több fokozatnyi önfejlesztéssel érdemelhető ki.
 
Két önkéntes pedig ingyenjegyet érdemelt ki a nyári Untold fesztiválra azzal, hogy kisorsolták őket a közönség azon tagjai közül, akik megosztották a teltházas terem fotóját. A lelkesítésen kívül is mindenki kapott szülinapi ajándékot, az ifjak a végén az egyik főtámogató, a BCR szürkéskék reklámhátizsákjával távoztak a második Youth Meetingről. 
 

Hirdetés