SZNT: lesz Székely Szabadság Napja a következő két évben

Téves az a sajtóértesülés, miszerint a marosvásárhelyi önkormányzat elutasította az SZNT kérelmét a Székely Szabadság Napja jövőbeli megszervezésére vonatkozóan.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közleményben hívja fel a figyelmet, hogy kérvényükre a törvényben előírt 48 órán belül nem érkezett visszautasító válasz, így semmilyen törvényes akadálya nincs annak, hogy 2016-ban, illetve 2017-ben megtartsák a rendezvényt. „A sajtóban megjelent, tiltásra vonatkozó hírek tévesek, sajnálatosnak tartjuk, hogy azok közzétevői az érintettek megkérdezése nélkül, és a polgármesteri hivatal által kiadott értesítés ismerete nélkül közölték az információkat” – áll a közleményben.

A hírt szerdán az MTI az Agerpres hírügynökségre hivatkozva közölte, melyet a legtöbb erdélyi magyar sajtóorgánum átvett. A hír szerint a tömegmegmozdulások szervezésére vonatkozó kérelmeket vizsgáló városházi bizottság negatívan véleményezte az SZNT kérelmét. Arra hivatkozott, hogy az SZNT által megjelölt felvonulási útvonalon felújítási munkálatokat fognak végezni az elkövetkező időszakban, és törvény tiltja, hogy építőtelepeken szervezzenek tömegmegmozdulásokat.

Az SZNT nevében eljáró Siculitas egyesület azért folyamodott a polgármesteri hivatalhoz már 2015 februárjában a 2016-os és a 2017-es rendezvények ügyében, mert az idei kérelmét többek között arra hivatkozva utasították el, hogy a tervezett felvonulás útvonalába eső helyszínen a húsvét előtti böjti szokásokkal kapcsolatos rendezvény megtartását engedélyezték. A törvény értelmében nem tartható két tömegrendezvény egy időben ugyanazon a helyszínen. Az MTI idézte Valentin Bretfeleant, a bizottság elnöki tisztségét is betöltő helyi rendőrfőnököt, aki elmondta, hogy ilyen távoli időpontokra nem adhattak ki engedélyt, hiszen változhatnak még addig a közrend biztosításának a körülményei, de hozzátette, biztosították a kérvényezőt, hogy övé az elsőbbség, ha más is ugyanakkor szeretne valamilyen rendezvényt tartani ugyanazon a helyszínen.

Hirdetés