Romániában is terjed az oltásellenes őrület

Légből kapott elméletekre hivatkozva egyre többen tagadják meg gyermekük beoltatását, veszélybe sodorva ezzel embertársaikat is.
Hirdetés

Egyre több szülő utasítaná vissza az alapvédőoltásokat Romániában, ahol a beoltatlan gyerekek száma csak azért nem növekszik látványosan, mert a háziorvosok mindent megtesznek, hogy meggyőzzék az interneten tájékozódó szülőket a vakcina fontosságáról, az esetek többségében sikerrel. Szatmár megyében például a szülők 3–5 százaléka dönt úgy, hogy viszszautasítja a kötelező védőoltást – mondta el Lidia Tămaş, a megyei közegészségügyi hatóság járványügyi szakértője. Kifejtette, statisztikát nem készítenek erre vonatkozóan, a vakcinát nem igénylők arányára az oltóanyag-nyilvántartásból következtetnek. Hozzátette, az oltást viszszautasítók egy része hajlamos meggondolni magát, így végül – általában a háziorvos unszolására – mégiscsak beadatja gyerekének az injekciót.

Bár az érvényben lévő jogszabályok szerint az iskolába való felvétel egyik kötelező feltétele az immunizáción való átesés, nem tud olyan esetről, hogy szatmári tanintézet az oltás elmaradása miatt utasított volna el gyereket. Hargita megyében évente egy-két szülő utasítja el gyereke immunizálását, vallási okokra, vagy az internetről szerzett információkra hivatkoznak.

Tar Gyöngyi, a megyei közegészségügyi hatóság vezetője a néhány elszigetelt esetet is sajnálatosnak tartja. Elmondta, az igazgatóság a háziorvosoktól kapott jelentések alapján összegzi az adatokat, és tapasztalataik szerint a vakcinát ellenző szülők legtöbbször következetesen minden védőoltást elutasítanak.

Túlzott önértékeléssel rendelkezik az a szülő, aki azt hiszi, mindenféle előképzettség nélkül el tudja dönteni, hogy egy védőoltásra szükség van-e – fogalmazott Tar Gyöngyi. Hozzátette, hogy a védőoltásokat elutasító szülők többnyire úgy teszik ki a megbetegedés veszélyének gyerekeiket, hogy ők maguk be voltak oltva. „Noha a vakcinaellenes szülők közvetve gyerekük környezetét is veszélyeztetik, kérdés, megengedhető-e, hogy a saját csemetéjüket veszélyeztessék” – nyilatkozta Tar Gyöngyi, aki szerint Romániában hiányosak a jogszabályok e tekintetben.

Ugyanis a háziorvos büntethető, ha nem adja be a védőoltást, a pedagógus is, ha beengedi a gyerekközösségbe a be nem oltott gyereket, a szülő viszont nem vonható felelősségre, ha elmulasztja beoltatni csemetéjét. Tar Gyöngyi elmondta, ezt a következetlenséget jelezte már az egészségügyi minisztériumnak.

Hirdetés

Az oltások ellen leggyakrabban felhozott érvekkel kapcsolatban közölte: nem készült még olyan kutatás, amely a védőoltások esetleges káros hatását igazolta volna, a járványok viszont minden háborúnál veszélyesebb pusztító eszközök, százezrek, milliók haltak meg a történelem legnagyobb járványaiban.

„Elég megnézni, hogy az elmúlt évszázadokban miben haltak meg az emberek, hogyan alakult a várható átlagéletkor: az epidemiológiai paradigmaváltás óta az emberek öregkorban, krónikus betegségekben halnak meg, miközben régen fertőző betegségek okozták a haláleseteket, legtöbbször már gyerekkorban” – mutatott rá az illetékes.

Hozzáfűzte, régen azért is vállaltak akár tíz gyereket is, mert ha abból három megmaradt, már biztosított volt a család és a faj fennmaradása. Hogy azóta jelentősen változott a helyzet, az a szakember szerint antibiotikumnak és főleg a védőoltásoknak köszönhető.
 

Hirdetés