Négyszáz éves kastélyt mentettek meg az enyészettől Diószegen

Az Érmellék múzeumát alakították ki az uniós támogatással részlegesen felújított bihardiószegi Zichy-kastélyban.
Hirdetés

A napokban zárult le a bihardiószegi Zichy-kastély részleges renoválása, mely európai uniós finanszírozással valósulhatott meg. A rendbe tett épületben egy, az Érmellék természeti szépségeit és történelmét bemutató múzeumot alakítottak ki interaktív kiállítótérrel.

Az épület átadása egy zárókonferencia keretében történt, melyen Mados Attila polgármester elmondta: a mintegy 400 éves kastély és az eredetileg kisebbnek épült ingatlan első 300 évében folyamatosan fejlődött, hogy aztán az utóbbi közel 100-ban olyan szinten lett „gazdátlan”, hogy az összedőlés fenyegette.

Az Erdon.ro beszámolója szerint a zárókonferencián Szabó József helytörténész mutatta be az Érmellék-múzeumot, melyben 72 leltári tárgy kapott helyet. A múzeumban számos fénykép került kiállításra, továbbá olyan tárgyak, melyek a hajdani érmelléki emberek életéhez kapcsolódnak. A renoválás során többek között rendbe tették az ingatlan tetőzetét, de a teljes megújuláshoz további sikeres pályázatokra lesz szükség.

A barokk stílusú főnemesi lakhely még az 1700-as évek elején épült, de nevét arról a Zichy Ferenc grófról kapta, akinek 1810-ben került a birtokába Diószeg. A szőlőtermesztéséről híres vidéken 1965-ig vincellériskola működött a kastélyban, utána mezőgazdászati központként üzemelt, majd egy vállalkozás használta a 44 termű, belső udvarral kialakított ódon épületet.

Fotó: Erdon.ro/Rencz Csaba

Hirdetés