Merkel: Románia túl korán lett EU-tag

Ezt árulta el a németek demokrata fórumának elnöke, Paul Porr, aki részt vett Johannis elnök múlt heti németországi tárgyalásain.
Hirdetés

Angela Merkel szerint Romániát és Bulgáriát kissé korán vették fel az Európai Unióba – mondta Paul Porr, a Romániai Németek Demokrata Fóruma elnöke, aki múlt héten elkísérte Berlinbe az ott a német kancellárral és államfővel tárgyaló Klaus Johannis államfőt. Porr azt is elárulta, hogy Merkel méltatta a román igazságszolgáltatást a korrupcióellenes küzdelem felpörgése miatt, a parlamentet azonban bírálta.

Az erdélyi német politikus szombat esti nagyszebeni sajtótájékoztatóján elmondta: a berlini tárgyalások során kiemelt téma volt Románia schengeni csatlakozása. Angela Merkel ugyan támogatja, hogy az ország idővel tagja legyen a belső határellenőrzés megszűnése nyomán létrejött uniós térségnek, azonban arra is figyelmeztetett, hogy a nyugati tagállamokban a kérdés teljesen átpolitizálódott.

„Merkel asszony emellett azt mondta, Romániát és Bulgáriát túl korán vették fel az EU-ba. Miután beléptünk, elhanyagoltuk a korrupció elleni küzdelem terén meglévő feladatainkat, ezért voltak olyanok az igazságügyi országjelentések, amilyenek. Ez volt a módszer, hogy rákényszerítsenek azon feladataink elvégzésére, amelyeket már évekkel előbb el kellett volna végeznünk” – ecsetelte Porr.

A német politikus azt is elmondta, a korrupció elleni küzdelem kapcsán Merkel dicsérte a romániai igazságszolgáltatást, megfeddte ugyanakkor a parlamentet, amiért az szelektíven dönt egyes honatyák mentelmi jogának a megvonásáról az ellenük zajló igazságügyi eljárások kapcsán.
 

Hirdetés