Kiverte a biztosítékot a Kolozsvári Mátyás Napok plakátja

Miért dohányoznak a nagy király emlékét szolgáló rendezvényt népszerűsítő falragaszon?
Hirdetés

Több kolozsvári polgárnál is kiverte a biztosítékot a 23. Kolozsvári Mátyás Napok plakátja. A plakáton egy cigarettázó férfi látható, aki egy fején félrecsúszott, a Szent Koronára hajazó sapkát viselő gyereket tart a kezében.

A Krónika megkeresésére Macalik Arnold, a rendezvényt szervező kolozsvári Amaryllis Társaság elnöke azt nyilatkozta: „a fényképek arra valók, hogy elgondolkodtassanak, nem arra, hogy szájba rágjuk a jelentésüket.”

Van, aki szerint értethetetlen, hogy egy immár hagyománnyal rendelkező régizene és kulturális fesztivált hasonló üzenetet hordozó fényképpel hirdessenek a szervezők. Rámutatott: nem érti, „hogy kerül a csizma az asztalra”, ugyanis a programban szerepelnek gyermekjátékok, gyermekekről szóló előadások is, a plakát üzenete azonban ezzel szöges ellentétben áll.

„Egy olyan kulturális rendezvényt, amelynek egyik célcsoportja a gyermekek, miért kell úgy hirdetni, hogy arra akár a gyerekjogvédők is felkapják a fejüket? Szenvedő gyermekarc, cigarettázó (esetleg nem is józan) apával – a plakát első értelmezése mindenképpen ezt sugallja. Véleményem szerint nemcsak az üzenet további értelmezésétől riaszthatja el az érdeklődőt a fotó, hanem a rendezvénysorozattól is” – fogalmazott egy háborgó polgár.

Hirdetés

„Ha a kedves olvasók eljönnek a Kolozsvári Mátyás Napok rendezvényeire, minden kérdésre választ kapnak. Egyébként nem probléma, ha félreértik a képet” – nyilatkozta Macalik Arnold. A fotó a Bákó megyei Külsőrekecsinen, a csángó hagyományőrzést népszerűsítő rendezvényen készült.

A Mátyás-napok központi eleme egyébként a fiatalság, mivel Kolozsvár idén Európa ifjúsági fővárosa.
 

Hirdetés