Megy vissza a rendőrségi fogdába Udrea

A DNA immár nyolc esetben szerezte meg a parlament hozzájárulását Udrea őrizetbe vételéhez, vagy ahhoz, hogy bűnvádi eljárást indítson ellene. Ezúttal a Bute-boxgála miatt csukják be.
Hirdetés

Visszakerül a rendőrségi fogdába Elena Udrea volt turisztikai miniszter, miután a legfelső bíróság szerdán újabb korrupciós vádpontok alapján elrendelte előzetes letartóztatásba helyezését. 

Az utóbbi napokban házi őrizetben tartott Udreát két ügyben – egy ökölvívógála és egy országos számítástechnikai közbeszerzés ügyében – gyanúsítják különböző korrupciós cselekményekkel. A Traian Băsescu volt államfő pártfogoltjaként ismert politikus esetében

rekordot döntött a korrupcióellenes ügyészség (DNA),

amely immár nyolc esetben szerezte meg a parlament hozzájárulását Udrea őrizetbe vételéhez, vagy ahhoz, hogy bűnvádi eljárást indítson ellene.

Udrea a kiadatásáról szóló legutóbbi parlamenti szavazás alkalmával az ügyészek és a hírszerzési főnök áldozataként próbálta feltüntetni magát, azt állítva, hogy az ellene indult példátlan hadjárat valójában elhallgattatását szolgálja.

A volt miniszter ügyének azért is kiemelt figyelmet szentel a média, mert – miután eljárást indított ellene a DNA – az ügyészek munkáját lehallgatásokkal segítő Román Hírszerző Szolgálat (SRI) ideiglenes vezetőjét is magával próbálta rántani.

Udrea azt állította a SRI-t ideiglenesen vezető Florian Coldea tábornokról, hogy „minden titkok tudójaként”

visszaél a politikai szereplők feletti befolyásával.

Hirdetés

Később a SRI tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság megalapozatlannak minősítette vádaskodását. Szerdán a legfelső bíróság is kihallgatta Udreát, aki egyebek mellett azt állította, hogy volt férje finanszírozta pártja választási kampányát, de ez nem kivétel, mert minden pártot ilyen módszerekkel pénzelnek.

A volt államfő egy kedd esti televíziós interjúban Udreát „legnagyobb politikai befektetésének” nevezte, és kifejezte reményét, hogy az a bíróságon ártatlannak bizonyul. Băsescu elmondta, hogy most is naponta beszél Udreával, és meglátogatta őt a házi őrizetben, ahol arról igyekezett biztosítani pártfogoltját, hogy nem fordított hátat neki.

Fotó: Mediafax

Hirdetés