Iparkamara: a fogyasztóvédő a székely fogyasztókkal törődjön, ne a székely ízekkel

Merthogy ártatlan marketingfogásról van csupán szó.
Hirdetés

Nem a fogyasztóvédelmi hivatal hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy egy terméken szerepelhet a „székely íz” megjelölés, vagy sem – közölte átiratában a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara annak kapcsán, hogy a hatóság figyelmeztetésben részesített egy élelmiszer-ipari vállalkozást, amely ezt a megjelölést alkalmazta termékein. Édler András elnök hétfőn ismertette álláspontját a fogyasztóvédelemmel.

Ez egy marketingfogás. Mivel a termelő székelyföldi, felírta a portékára, hogy „székely ízek”. Ez nem félrevezető reklám, csupán pozícionálja a terméket. Nem a fogyasztóvédelem kompetenciája ebbe beleszólni. De akár összetett ízvilágra is gondolhatunk: például a magyaros ízek jelző is bizonyos ízvilágot (paprikásat, fűszereset) sugall a fogyasztónak” – összegezte Édler, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben arra kellene, hogy törekedjenek az intézmények, hogy támogassák a vállalkozókat, ne pedig összezavarják őket.

Mircea Diacon, a fogyasztóvédelmi hivatal székelyíz-gyűlölő megyei vezetője az átirattal kapcsolatosan kifejtette, nem válaszol rá, hiszen csupán egy véleményt közöl.

„A törvények világosan fogalmaznak: a „székely íz” badarság. Ha valaki meghatározza, hogy milyen a székely íz, azonnal próbát veszünk a termékből, és megpróbáljuk beazonosítani” – próbált érvelni.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy egyes termékeken szerepel a „román íz” kifejezés, azzal hárított, hogy Háromszéken nem találkozott ilyen termékekkel, de jelentették Bukarestnek az esetet.

Hirdetés

A brassói székhelyű regionális fogyasztóvédelmi felügyelőséget irányító Sorin Susanu – akit a Csíkszeredában megszervezett hagyományos termékvásáron kirótt büntetések miatt két évvel ezelőtt már az országos diszkriminációellenes tanács is vizsgált – a Háromszéknek nyilatkozva óvatosabban fogalmazott: ő maga nem volt jelen a kérdéses ellenőrzésen, de úgy értesült, hogy nem a felirat, hanem a lejárt szavatosság miatt bírságoltak.

A maga részéről nem lát semmi kifogásolnivalót a székely ízek elnevezésben, mert „mindenki a maga reklámjával”, csak azzal nem ért egyet, hogy lejárt vagy egészségre káros élelmiszert forgalmazzanak. Hentesáruról volt szó, az különösen kényes, romlandó termék – magyarázta. Hozzátette: korábban valahol már árultak „erdélyi ízű” élelmet is, és kaptak olyan lakossági panaszt, hogy nem tudják értelmezni a jelentését, de úgy véli, hogy ez nem befolyásolja a minőséget.
 

Hirdetés