A szakbizottság kiadná a DNA-nak Borbélyt

Az RMDSZ-alelnök egy lépéssel közelebb került mentelmi jogának elvesztéséhez.
Hirdetés

Tizenhat támogató és öt ellenszavazattal, három tartózkodással megszavazta kedden a képviselőház jogi bizottsága a legfőbb ügyészség arra vonatkozó kérését, hogy a DNA bűnvádi eljárást indítson Borbély László parlamenti képviselő, az RMDSZ politikai alelnöke ellen.

A bizottsági véleményezés után az ügyben a képviselőház plénumának is szavaznia kell.

Borbély kedden túlkapásnak nevezte a DNA kérését,

és azt mondta: élni fog a törvényes eszközökkel, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Borbély Lászlót azzal gyanúsítják, hogy három ízben is hagyta magát megvesztegetni. Először 2011-ben egy Szatmár megyei üzletembertől 80.952 lej értékben fogadott el lakásfelújítási és – berendezési munkálatokat, cserébe elérte, hogy a minisztérium alárendeltségében működő vízügyi hatóság előnyös állami szerződéseket kötött az üzletember cégével.

Másodszor a gyanú szerint ugyanabban az évben 112.199 lej értékben végzett lakásátépítési munkálatok fejében

előnyös állami megrendelésekhez juttatott egy ákosfalvi üzletembert.

A DNA szerint Borbély szintén 2011-ben 50 ezer eurót kapott két cég ügyvivőjétől, ugyancsak állami szerződések fejében.

Hirdetés

Borbély László 2012 áprilisában meggyanúsítását alaptalannak minősítette, de lemondott miniszteri tisztségéről, hogy a gyanú ne árnyékolja be a kormány tevékenységét. A képviselőház 2012 szeptemberében elutasította a DNA kérését, amelyben az bűnvádi eljárást kezdeményezett az RMDSZ politikusa ellen.

Ugyanebben az ügyben a DNA tavaly januárban vádat emelt három másik gyanúsított – Szepessy Szabolcs volt miniszteri tanácsos, Ioan Ciocan Szatmár és Molnár Antal Maros megyei üzletember – ellen.

(fotó: rmdsz.ro)

Hirdetés