Vége a palagázhistóriának, bye bye Chevron

Kivonul a Chevron Romániából, nem találtak megfelelő lelőhelyet.
Hirdetés

A próbafúrások során nem talált megfelelő palagáz-lelőhelyeket, így kivonul Romániából a Chevron amerikai vállalat – írta a Bloomberg.

A cég hivatalosan még nem nyilatkozott a távozásról, de pénteken bejelentette, hogy az elmúlt évben megduplázódott a sikertelen próbafúrásainak száma, ezért kutatásait az Egyesült Államokba összpontosítja.

A Chevron így a közeljövőben kivonul Romániából, miután tavaly Lengyelországban és Ukrajnában is abbahagyta a kutatásait.

Az amerikai társaság tavaly májusban kezdte el a próbafúrásokat a Vaslui megyei Siliştea-Pungeşti térségében. A társaság még 2013 októberében megszerezte a fúrási engedélyt, ami kiváltotta a helyi lakosság felzúdulását. A helybélieken kívül környezetvédők, a Greenpeace aktivistái is részt vettek a tüntetéseken, amelyek során többször is összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. Az elmúlt évben országszerte több helyszínen zajlottak megmozdulások a palagáz-kitermelés ellen.

Hirdetés

A romániai próbafúrások kudarcának híre már korábban felröppent energetikai piaci körökben, novemberben Victor Ponta kormányfő is tett egy arra utaló megjegyzést, hogy a Chevron nem talált megfelelő mennyiségű palagázt Romániában.

 

Hirdetés