Az EMNT is kiáll a Székely Szabadság Napja mellett

Tiltakoznak az ellen, hogy a vásárhelyi polgármester ellehetetleníti az eseményt.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöksége pénteken közölte, hogy kiállnak a március 10-i Székely Szabadság Napja mellett, és tiltakoznak Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester határozata ellen, amellyel „idén is ellehetetleníteni igyekszik a megmozdulás békés és gondmentes lezajlását”.

A Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) megújított stratégiai partnerség jegyében az EMNT arra készül, hogy idén is jelen lesz Marosvásárhelyen március 10-én, a székely vértanúk emlékművénél.

„Számunkra nyilvánvaló, hogy a Székely Szabadság Napjának idei kimeneteléért elsőrenden a többségi városvezetést terheli a felelősség. Az Európai Unióban s benne Marosvásárhelyen a gyülekezés, valamint a szólás szabadsága szent és sérthetetlen” – írják, utalva arra, hogy Dorin Florea polgármester korábban bejelentette: a megemlékezést engedélyezi, de az azt követő felvonulást megtiltja.

Az EMNT szerint Dorin Florea szándékosan torzít és csúsztat a mindenkori marosvásárhelyi március 10-i eseményekkel kapcsolatban, „s erre csak ráerősítenek az önkormányzat vezető munkatársai – holott jól tudják: a város és Erdély magyarsága a legkevésbé sem vádolható rendbontással, etnikai hangulatkeltéssel.”

Egy héttel korábban az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is bejelentette: kiáll a Székely Szabadság Napja mellett, és felszólította a marosvásárhelyi városházát, hogy „mondvacsinált – a kommunista diktatúrára emlékeztető – indokokkal és módszerekkel ne csorbítsa alapvető jogunkat a méltóságteljes emlékezéshez és a békés, demokratikus tiltakozáshoz!”
 

Hirdetés