Már idén befigyelhet az áfacsökkentés

Hogy már a karácsonyi és szilveszteri nagybevásárlás előtt olcsóbban tudjunk vásárolni – mondja a kormány.
Hirdetés

Úgy tűnik, nem kell 2016-ig várni, hogy csökkenjen az általános forgalmi adó (áfa/TVA), illetve a jövedéki adó: Darius Vâlcov pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette, a közvitán levő adótörvénykönyv e két intézkedését már az év végén bevezetnék, felpörgetve ezáltal a november–decemberi fogyasztást, amely amúgy is csúcsot jelent az év más hónapjaihoz képest. A tárcavezető ugyanakkor abbéli reményét fejezte ki, hogy a parlament június elejéig elfogadja a jogszabálycsomagot, illetve az nem szenved alapvető módosításokat.

Amint arról beszámoltunk, a kormány által szerdán első olvasatban tárgyalt új adótörvénykönyv egyebek mellett az általános áfa 24 százalékról 20 százalékra történő csökkentésével számol, miközben 9 százalékra tervezik visszaszorítani a hús, a hal, a zöldségek, valamint a gyümölcsök általános forgalmi adóját.

A kormány ugyanakkor azt tervezi, hogy csökkenti az üzemanyagok és a szeszes italok jövedéki adóját, miközben a hazai kőolaj és kávé, illetve az ékszerek, bundák és gépkocsik esetében el is törli azt. A javaslat értelmében a gázolaj jövedéki adója 20 százalékkal, az ólommentes benziné 18,62 százalékkal, míg az ólmos benziné 16,28 százalékkal esne vissza.

A sör jövedéki adója eközben 15,38 százalékkal, a habzó boroké 70 százalékkal, az egyéb erjesztett habzó italoké 77,7 százalékkal, míg az etilalkoholé 30 százalékkal csökkenne. Számottevően, a jelenlegi hektoliterenkénti 47,38 lejről 396,84 lejre nő ellenben a csendes erjesztett italok – ami nem bor vagy sör – jövedéki adója.

A kormány egyébként nem egyeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel a tervezett intézkedésekről – árulta el Darius Vâlcov az egyik hírcsatornának nyilatkozva. Mint emlékeztetett, a készenlétihitel-megállapodás szeptemberben lejár, a tárcavezető pedig azt a forgatókönyvet nevezte valószínűbbnek, miszerint Románia nem köt újabb szerződést a trojkával.
 

Hirdetés