Eljutott Johannishoz az autonómiapetíció

Az a kérdés, hogy elolvassa-e, s ha igen, reagál-e.
Hirdetés

Az államelnöki hivatalban is benyújtotta az Erdély autonómiáját kérő petíciót Fancsali Ernő. A petíció szövegét és a közel 14.700 támogató aláírást az elnöki adminisztráció képviselőinek nyújtotta át vasárnap a Farkaslakáról származó, Kolozsváron élő egyetemista.

Az online petíció többek között Erdély önállóságának, az erdélyi népek és felekezetek jó egyetértésének a történelmi hagyományaira hivatkozik, önrendelkezést és kolozsvári regionális kormányzást kér a történelmi Erdély, valamint a Bánság, Partium és Máramaros részére. Utal arra, hogy Erdély sokkal fejlettebb az ország más régióinál, a bukaresti kormányok azonban gyarmatként kezelik.

Fancsali – aki az Autonomy for Transylvania Facebook-oldal működtetője – tavaly márciusban a Kolozs megyei prefektúrán is benyújtotta a kérést, de választ azóta sem kapott. Október végén a parlamentnek és a kormánynak is elküldte a petíciót, de semmiféle reakció nem érkezett a kezdeményezésre.

Decemberben az Európai Parlament petíciós bizottsága is megkapta, januárben pedig formai okokra hivatkozva elutasította a petíciót.

Hirdetés