Elhunyt Kusztos Endre

Az életének 90. évében járó festőművész autóbalesetben vesztette életét.
Hirdetés
Kusztos Endre 1925. szeptember 27-én született Makfalván, szaktanulmányait a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben kezdte (1949), ugyanitt a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett oklevelet (1955). Mestere Miklóssy Gábor volt. Az Erdőszentgyörgyi Múzeumban dolgozott (1962-65), 1966 óta szovátai, majd kolozsvári szabadfoglalkozású művész. Tagja volt a Romániai Képzőművészek Szövetségének és a Magyar Művészeti Akadémiának.
 
Szénrajzaiban a műkritika Nagy István folytatását látja. Murádin Jenő jellemzése szerint: „Nagyméretű, tónusos szénrajzain legtöbbször a szülőföld, a Kis-Küküllő mente és az erdélyi Sóvidék tájait örökíti meg. Faluképeiben, csonkult ágú, sziklába kapaszkodó fáiban a kisebbségi lét jelképeit teremti meg.”
 
„Amikor felfedezte […] a jelentéktelen tárgyak, vízmosások, hordalékanyagok, indák, gyökerek birodalmát, tulajdonképpen akkor találta meg […] a jelentéktelenben a jelentőset” – írta róla Gazda József.
 
Bel- és külföldi kiállításai után a Korunk Galériában is szerepelt (1997). Állandó tárlata 1976 óta látogatható Makfalván.
 
Kusztos Endre halálát ittas vezető okozta a marosvásárhelyi Segesvári úton, a balesetnek ő volt az egyetlen halálos áldozata. 
 
Fotó: www.artdeal7.ro

Hirdetés