A mélypontról is tovább csökkent az infláció

Egy hónapja is történelmi mélypontnak számított a 0,83 százalékos évi infláció, most ez 0,4 százalék. Minimálisan nőttek az árak.
Hirdetés

Januárban tovább csökkent Romániában az éves infláció, amely 0,4 százalék volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet. Egy hónappal korábban 0,83 százalékos éves inflációt jegyeztek, ami akkor történelmi mélypontnak számított.

Decemberhez képest a havi inflációs ráta szintén 0,4 százalék volt. Az elmúlt tizenkét hónapban az ezelőtti tizenkét hónaphoz képest a fogyasztói árak átlagban 1 százalékkal emelkedtek. Januárban az élelmiszerek ára decemberhez képest 0,57 százalékkal emelkedett, a nem élelmiszereké 0,23 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,61 százalékkal nőtt.
 
A Román Nemzeti Bank február elején 2,1 százalékra csökkentette az idei inflációs előrejelzését a korábban közölt 2,2 százalék helyett. A jegybank 2016-ban 2,4 százalékos inflációra számít a korábban közölt 2,6 százalék helyett.
 
Az alacsony infláció következtében február elején a központi bank az újabb történelmi mélypontot jelentő 2,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot 2,5 százalékról.
 

Hirdetés