Dorin Florea Johannisszal közösen emlékezne a „fekete márciusra”

Johannis Marosvásárhelyen is népszerű. Éppen ezért a polgármester őt is meghívta arra a konferenciára, melyet az 1990-es véres román-magyar összecsapások 25. évfordulóján szerveznek.
Hirdetés

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere meghívja Klaus Johannis államfőt egy olyan kollokviumra, amelyet az etnikumközi kapcsolatokról tartanának az 1990-es véres román-magyar összecsapások 25. évfordulóján – jelentette be maga a polgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

Dorin Florea elmondta, szándékáról már levélben tájékoztatta az államfőt. A polgármester a marosvásárhelyi egyetemekkel működik együtt a kollokvium megszervezésén. Azért tartotta fontosnak, hogy Johannis is részt vegyen a rendezvényen, mert szerinte

az ő szavára hallgatnak a legtöbben Marosvásárhelyen.

Hozzátette, a város történetében még nem fordult elő, hogy az elnökválasztás valamely jelöltjére olyan sokan szavaztak volna, mint novemberben Klaus Johannisra. Dorin Florea megemlítette, hogy van tapasztalata a hasonló rendezvények lebonyolításában, hiszen ő volt a közvetítő, amikor 1997-ben Marosvásárhelyen találkozott Emil Constantinescu román és Göncz Árpád magyar államfő. Florea akkor Maros megye prefektusa volt.

A polgármester elismételte, negatívan véleményezte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kérését, hogy azon március 10-én a Székely szabadság napja nevű rendezvényen felvonulást és tömegdemonstrációt tartsanak Marosvásárhely főterén. Hozzátette, ha úgy látná, hogy ez a felvonulás hasznos lenne a magyar közösség számára, ő maga is az első sorokban vonulna. Úgy vélte azonban, hogy a felvonulás csupán a magyar közösségen belüli torzsalkodás része.

Kép: radiomures.ro

Hirdetés