Románia nem alkudozik Markó Attiláról

A román igazságügy-miniszter reagált arra a hírre, miszerint a Budapesten tartózkodó RMDSZ-képviselő Orbán Viktor személyes támogatását élvezi. Maga Markó Attila is megszólalt az ügyben.
Hirdetés

Nem célszerű alkudozni arról, amit a törvények kötelező módon előírnak – ezt mondta kedden Robert Cazanciuc román igazságügyi miniszter azzal kapcsolatban, hogy a román ügyészség látókörébe került Markó Attila romániai parlamenti képviselő Magyarországon tartózkodik.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: nem tudja, hol van Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, és csak akkor lehet tárgyalni (mármint a kiadatásáról), ha az álláspontok szigorúan a törvényen alapszanak. Cazanciuc szerint bármely európai állam köteles az európai szabványok szerint eljárni, amennyiben egy másik tagállam részéről kérelem fogalmazódik meg.

A minisztert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Eugen Iordachescu, a Mikó-perben tavaly felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt és egy másik restitúciós ügy miatt az ügyészség látókörébe került Markó Attila ügyvédje hétfőn kijelentette: védence Budapesten tartózkodik, és Orbán Viktor miniszterelnök védelmét élvezi.
 
Közben maga Markó Attila is reagált a tegnapi sajtóhírre: a politikus a maszol.ro portálnak azt nyilatkozta, hogy ügyvédje szavait kiforgatták. „Nem én állok Orbán Viktor védelme alatt, hanem Magyarország áll ki a Mikó ügye mellett” – nyilatkozta Markó.
 

Fotó: Markó Attila Facebook-oldala

Hirdetés