Őrizetbe vették Elena Udreát

Tíz órán át volt bent az ügyészségen, ismerkedett a vádakkal, majd a DNA 24 órás őrizetbe vette.
Hirdetés

FRISSÍTÉS: Este negyed tizenegykor kijött az egyik ügyvédje, és bejelentette, a DNA 24 órás őrizetbe vette Elena Udreát, a bíróság holnap dönt a 30 napos előzetes letartóztatásáról. Tíz perccel később távozott Udrea másik ügyvédje, Alexandru Chiciu, aki korábban maga is DNA-ügyész volt, és azt mondta, a két pénzmosás vádjából a DNA az egyiket ejtette.

Kedd délre idézte be a korrupcióellenes ügyészség Elena Udreát, miután hétfőn késő este a parlament megvonta a PMP-s képviselő mentelmi jogát, hogy az ügyészek bűnvádi eljárást indíthassanak ellene két ügyben is.

A korrupcióellenes ügyészség szolgálati visszaéléssel és csúszópénz elfogadásával gyanúsítja a képviselőnőt a Bute boxgála ügyében, amelyet még akkor rendeztek, amikor Udrea turisztikai miniszter volt. A Microsoft-ügyben pedig pénzmosással, befolyással való üzérkedéssel és azzal gyanúsítja Udreát, hogy hamis vagyonnyilatkozatot nyújtott be.
 
A képviselő ma meg is jelent a DNA bukaresti székházánál, ahol délben azt nyilatkozta, a Microsoft-ügyben készül vallomást tenni. 
 
A DNA előtt posztoló újságírók szerint Elena Udrea mintegy hét órán át ismerkedett a dosszié tartalmával, majd vallomástételre került sor.
 
Időközben bevitték a DNA-hoz Stelian Gheorghe üzletembert is, ő az Alina Bica-féle túlértékelt kártérítés kedvezményezettje, de érintett a Microsoft-ügyben is. 
 
A Microsoft-ügy az elmúlt 10-15 év legszerteágazóbb korrupciós botránya. Legalább tíz miniszter is érintett abban, hogy 2004-ben, majd 2009-ben az állam a piaci értékénél magasabb áron vett szoftvereket, esetenként számítógépeket is iskolák és közintézmények számára, az árból pedig mintegy 18 millió euró szivárgott vissza csúszópénzként a politikusokhoz és a közvetítő üzletemberekhez.

Hirdetés