Csángó bálon járt a budapesti amerikai nagykövet

Áder János pedig elmondta, mit jelent magyarnak lenni.
Hirdetés

A XIX. Csángó bált szombaton este tartották Budapesten, ahol a csángó kultúra jeles képviselői mellett magyar állami notabilitások is megjelentek (Magyarország elnöke mellett mellett Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke), és jelen voltak a Magyarország határain kívül élő magyarok képviselői is. A rendezvény legnagyobb érdeklődést kiváltó vendége azonban kétségkívül Colleen Bell volt, az Amerikai Egyesült Államok frissen kinevezett budapesti nagykövete.

A bált a  Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség rendezte a Petőfi Csarnokban.

A megnyitó beszédet Áder János magyar köztársasági elnök tartotta, aki úgy fogalmazott, hogy magyarságunkat az anyatejjel szívjuk magunkba. És hogy mit jelent magyarnak lenni, az elnök szerint? Hát ezt: „Magyarnak lenni annyi, mint magyarul gondolkodni, magyarul imádkozni, magyarul vallani szerelmet, magyarul becézni gyermekeinket.” Mondandójának lényege, hogy globalizáció ide vagy oda, a nemzeti összetartozás, a nemzeti kultúra sosem lehet idejétmúlt, ezért fontos például a csángó népi hagyományok őrzése és továbbadása.
 
Az idén a Csángó bál színpadi műsorán fiatal pusztinai-gyimesfelsőloki pár babalátóba invitálta a nézőket, ahol a szereplők saját maguk megélt élménye alapján tárták a közönség elé a csángó radina hagyományát. A babalátóba érkezők a gyermekágyas anyát segítendő élelmet, terményt vittek ajándékba, a boldog apa pedig pálinkával, kaláccsal kínálta a vendégeket. A pálinkából, a képek tanúsága szerint, az amerikai nagykövet asszony is jókedvvel fogyasztott. 
 
A bálon Gyimes-völgyi, pusztinai, forrófalvi, magyarfalusi idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek mellett közreműködött Antal Tibor, Hodorog András, Legedi László István, Roman Stefan, Benke Róbert, Benke Viktor, Kovács Krisztián, Nyisztor Ilona és a Zerkula Zenekar. Fellépett Petrás Mária, Herczku Ágnes, Tintér Gabriella, Kacsó Hanga Borbála, valamint a magyarországi csángó muzsikát játszó zenekarok közül a Dresch Quartet, a Fanfara Complexa, a Tázló Együttes, a Mentés Másként Trió, a Somos Együttes, a Szigony Együttes és a Zurgó Együttes.
 
A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követték. A megrendezett kiállításon Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthették meg, valamint bemutatták Oláh-Gál Elvira A moldvai magyarokról című könyvét. A fotókiállításon Takács Judit fotóművész, a csángó magyarok mindennapjait bemutató képeit láthatták a vendégek. 
 
A Csángó bál szervezői évről-évre a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.
 
Fotó: MTI

Hirdetés