Új ortodox püspöke van Székelyföldnek

Andrei Făgărășanunak hívják, és eddig a nagyszebeni érsekség helyettes vezetője volt.
Hirdetés

Făgărășanut a román ortodox egyház zsinata csütörtökön választotta a Kovászna és Hargita megyét magába foglaló ortodox egyházmegye püspökévé – közölte az Agerpres hírügynökség.

A zsinati ülésen leadott 45 érvényes szavazatból 38-at kapott Făgărășanu. Az új püspök Ioan Selejant váltja tisztségében, akit szeptemberben bánsági érsek-mitropolitává választottak.

Beiktatását február 15-én tartják a csíkszeredai püspöki katedrálisban. A nagyszebeni érsekség honlapján közölt életrajza szerint Andrei Făgărășanu a Maros megyei Maroskecén született 1967-ben, középiskolai tanulmányait Radnóton, teológiai tanulmányait Bukarestben, majd a görögországi Szalonikiben végezte.
 
A Székelyföldet azonban nem csak hírből ismeri: 1989-től a maroshévízi kolostorban nevelkedett, majd a gyimesi bükkloki kolostor főnöke volt. 2005 és 2008 között Kovászna és Hargita megye püspökségén a székelyföldi ortodox kolostorokért felelt. 2008-ban választották a szebeni érsekség segédpüspökévé.
 
Az ortodox egyház 1994-ben hozott létre püspökséget a Székelyföldön kisebbségben élő ortodox hívek számára. A tisztséget elsőként betöltő Ioan Selejan a székelyföldi román ortodox közösség szellemi vezetőjének szerepében tetszelgett, és a románok állítólagos székelyföldi magyar asszimilációját ostorozta. 
 

Hirdetés