Előzetes letartóztatást rendeltek el Sârbu ellen

Keddről szerdára virradóan előzetes letartóztatásba helyezte a kedden őrizetbe vett Adrian Sârbu médiamágnást a bukaresti táblabíróság.
Hirdetés

Ugyanabban a korrupciós ügyben visszautasították Liana Petrovici ügyvéd előzetesbe helyezésének kérelmét. A piacvezető tévécsatorna, a Pro TV és a Mediafax hírügynökség alapítóját gazdasági bűncselekményekre való felbujtással gyanúsítják, míg az ügyvédnőt pénzmosásban való bűnrészességgel.

A médiamágnás állítólag fantomcégek tucatjait hozta létre

olyan „vállalkozók” nevében, akiknek semmi közük a médiához, hogy az általa vezetett sajtótrösztnél dolgozó újságírókat a fantomcégeken keresztül szerzői jogi szerződésekkel fizesse, ahelyett, hogy alkalmazná őket. Az ügyészség korábbi közleménye szerint a fantomcégek nem fizettek adót, amit nem is lehetett behajtani rajtuk, mert vagyontalanok nevén szerepeltek.

Sârbu politikai leszámolásnak minősítette őrizetbe vételét, amely mögött szerinte Victor Ponta kormányfő áll. Azt állította: mindig betartotta az ország törvényeit, és az elmúlt negyedévszázadban médiaszakemberek generációi nevelkedtek az általa alapított, közszolgálati feladatokat is ellátó médiavállalkozásoknál. Sârbu szerint

a kormányfő saját érdekszférájába akarja kényszeríteni a médiacégeit,

amelyeknek eddig „sikerült megőrizniük politikai függetlenségüket”. A vádaskodás azonban kölcsönös: tavaly szeptemberben Ponta azt állította, hogy Sârbu zsarolással próbálta kieszközölni nála, hogy elengedje adóhátralékait.

Hirdetés

„Az egyik médiamágnás azzal jött hozzám, hogy eddig mindenkiből ő csinált elnököt, és ha akarom, belőlem is államfőt csinál, de ne akarjam, hogy adókat és illetékeket fizessen. Azt mondtam neki, hogy nem érdekel az ajánlata, fizessen csak adót. Azóta nap mint nap én vagyok a sajtótröszt támadásainak céltáblája” – panaszolta a miniszterelnök egy konferencián, ahol később meg is nevezte, hogy Sârbura utalt. 

Fotó: Agerpres

Hirdetés