Románia árgus szemekkel figyeli az ukrán mozgósítást

Nehogy etnikai aránytalanságot fedezzen fel - figyelmeztette ma a román külügyminiszter az ukrán nagykövetet.
Hirdetés

Románia elvárja Ukrajnától, hogy a katonai mozgósítás negyedik hulláma során kerülje az etnikai alapú hátrányos megkülönböztetést: egyebek mellett erre hívta fel Teofil Bauer, bukaresti ukrán nagykövet figyelmét Bogdan Aurescu román külügyminiszter keddi megbeszélésük alkalmával.

 
A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a találkozót a román fél kezdeményezte.
 
A külügyminiszter elítélte a délkelet-ukrajnai civil lakosság elleni erőszakos cselekményeket, és sajnálatát fejezte ki az ukrán válság rendezésére létrehozott összekötő csoport minszki tárgyalásai múlt hét végén nem vezettek eredményre.
 
Aurescu rámutatott: Románia folyamatosan figyelemmel kíséri a mozgósítást és állandó kapcsolatban van csernyivci és odesszai konzulátusával, kijevi nagykövetségével, az ukrajnai románok képviselőivel, valamint az ukrán katonai és civil hatóságokkal. Mint mondta: Románia elvárja, hogy a törvények betartásával, átlátható és kiszámítható módon, az etnikai és egyéb 

diszkriminációt kerülve hívják be katonai szolgálatra az embereket.

Az ukrán nagykövet országa köszönetét tolmácsolta Romániának a válság során tanúsított támogatásért. Arról biztosította a román diplomácia vezetőjét, hogy a mozgósításnál nem alkalmaznak etnikai szempontokat, és elismerését fejezte ki az ukrajnai román kisebbség azon tagjainak, akik részt vállalnak az ukrán állam és társadalom szeparatizmus elleni küzdelmében.
 
Románia már tavaly júliusban is figyelmeztette Kijevet, hogy a katonai mozgósításnál ne alkalmazzon etnikai diszkriminációt. Akkor az ukrajnai Csernyivci megye román többségű településein a lakosok útlezárással tiltakoztak az ellen, hogy a térségben csaknem ötszáz román nemzetiségű ukrán állampolgár kapott behívót.
 
A mozgósítás negyedik hulláma január 20-án kezdődött Ukrajnában. Ennek keretében mintegy 50 ezer embert terveznek behívni.

Katonaszökevények Romániában?

Az Adevarul című lap szombaton azt írta: az ukrán hatóságok azzal vádolják Romániát, hogy a behívó elől elmenekült ukrajnai románokat bújtatja. A lap Petro Porosenko ukrán elnök egyik tanácsadójának Facebook-bejegyzését idézve azt közölte: az utóbbi hónapban Csernyivci megyéből a hadkötelesek 17 százaléka lépte át az országhatárt, és Romániában bujkál. Az Adevarul úgy tudja: a megyében most 2500 férfi kapott behívó parancsot.
 
A román külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van.

A képen Teofil Bauer és Bogdan Aurescu. Forrás: mae.ro

 

Hirdetés