Arad polgármestere a magyarok védelmére kel

Besokallt Arad polgármestere, mert egy magyar nyelvű oklevél, és egy iskolára kifüggesztett magyar zászló miatt kellett magyarázkodnia a román hatóságoknak.
Hirdetés

Gheorghe Falcă polgármester egy hétfői sajtótájékoztató keretében közölte, hogy az aradi rendőrség és a prefektúra az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista szervezet helyi vezetőjének feljelentése nyomán magyarázatot kért a polgármesteri hivataltól, hogy Bognár Levente alpolgármester irodájának közelében miért van kifüggesztve egy magyar nyelvű oklevél. Hasonló átiratot kapott az aradi Csiky Gergely Főgimnázium vezetősége is az iskolára kitűzött egyik zászló miatt. A polgármester meglepődésének adott hangot, hogy a rendőrség ilyen ügyekkel foglalkozik. Kijelentette: értelmetlen a rendőrség kezdeményezése, de válaszolnia kellett a hivatalos átiratra, amelyben tájékoztatást adott az oklevél tartalmáról és kifüggesztésének körülményeiről.

Mint mondta, az oklevél egy fénymásolat arról a dokumentumról, amely szerint

1869-ben a város díszdoktori címet adományozott Aczél Péter akkori aradi polgármesternek.

Az oklevél egy kiállítás része, amelyet az Arad megyei múzeum szervezett. Ennek keretében a várossal kapcsolatos régi dokumentumokat mutatnak be. A rendőrség a magyar iskolára kifüggesztett magyar zászlóról is érdeklődött, amelyet az iskola az egyik magyarországi testvérintézménytől kapott. Falcă elmondta, hogy a gyulai román iskolában csak a román zászló van kifüggesztve, ennek ellenére a magyar hatóságok nem viselkedtek úgy, mint a román hatóságok.

„Áprilisban kapok egy oklevelet Budapesten, és természetes, hogy kiteszem a polgármesteri hivatalban. A Gyulán működő Nicolae Bălcescu Román Gimnáziumban csak egyetlen zászló van kifüggesztve, a román, de senki nem haragudott meg ezért. Magyarország Romániával együtt része az Európai Uniónak, ezért, kedves prefektúra és rendőrség, azt hiszem, sok egyéb fontosabb dolgotok van, minthogy arról kérdezzetek, miért vannak oklevelek az intézmény falain, és mit jelképeznek ezek. Azt hiszem, ez már túl sok” – mondta Arad polgármestere a Mediafax hírügynökség jelentése szerint.

Fotó: aradreporter.ro

Hirdetés