Elutasították Tőkés keresetét a reklámzászló-ügyben

Ítélet született a Tőkés László nagyváradi irodájának falára kitűzött székely zászló ügyében: reklámzászló kitűzése miatt büntetik az EP-képviselőt.
Hirdetés

Tőkés László EP-képviselő sajtóirodájának közlése szerint a nagyváradi bíróság hétfőn közzétette az intézmény honlapján a január 12-i per nyomán hozott döntését. Ennek értelmében elutasították Tőkés László keresetét, amelyben az önkormányzat tavaly nyáron kiállított kihágási jegyzőkönyvének megsemmisítését kérte. A helyi rendőrség a reklámzászlónak minősített székely zászló hét napon belüli eltávolítását kérte azzal érvelve, hogy a lobogó engedély nélkül lett kitűzve. 30–50 ezer lejes pénzbírságot szabnának ki az EP-képviselőre.

Tőkés a bírósági ítélet indoklását még nem kapta kézhez, majd annak ismeretében határoz arról, hogy megfellebbezi-e vagy sem az alperesnek kedvező döntést a törvényes 15 napos határidőn belül – tájékoztat a sajtóiroda.

Kincses Előd, Tőkés László ügyvédje korábban azt nyilatkozta, hogy a január 12-i tárgyaláson a bíróság elfogadta az írásbeli bizonyítékokat, de elutasította azt a javaslatot, hogy tanúként hallgassa meg Pál-Antal Sándor marosvásárhelyi történészt, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját, a székely szimbólumok szakértőjét. A bíróságon Kincses az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Bizottsága (ECRI) Romániáról szóló, 2014-es országjelentéséből is idézett.

Az ECRI-jelentés kitér a román hatóságok székely jelképeket üldöző magatartására, és felszólítja Romániát, hogy alkalmazza az egyenlő bánásmód elvét a jelképhasználatban. A kommunista jelképek tiltása miatt Magyarországot elmarasztaló strasbourgi bírósági határozatra hivatkozva kijelentette, Románia sokkal súlyosabb elmarasztalásra számíthat az Európai Emberjogi Bíróságon a székely zászló üldözése miatt.

Hirdetés