Átlátszó Erdély: pénzt kaptak a Neptun-ügy magyar szereplői

Az oknyomozó blog folytatásokban közli az 1990-es években tartott találkozósorozat részleteit.
Hirdetés

Az Átlátszó Erdély oknyomozó blognak sikerült hozzájutnia az 1990-es években a román-magyar párbeszéd beindításán dolgozó Project on Ethnic Relations (PER) amerikai civil szervezet dokumentumaihoz, amelyek titkosítását nemrég oldották fel, és amelyek a Princeton Egyetem könyvtárában találhatók.

A blog szerint Borbély László, Frunda György és Tokay György – akik a többek között a fekete-tenger-parti Neptunon tartott PER-találkozókon részt vettek – felkészületlenül mentek el tárgyalni és hibákat követtek el a megbeszéléseken.

A dokumentumok alapján az Átlátszó Erdély megkérdőjelezhetőnek tartja a PER semlegességét, az amerikaiak egyik képviselője, Larry Watts törénész pedig valószínűleg csak egy kirakategyezség megkötésében volt érdekelt a romániai kisebbségi jogok rendezése helyett.

„A PER őszinte közvetítői szándékait illetően kérdésekre ad okot az is, hogy a dokumentumok egyértelműen bizonyítják: a moderátorok már a találkozók legelején szívességet tettek, később nagy értékű ajándékot, esetenként pénzösszegeket juttattak el a magyar fél képviselőinek” – írja Sipos Zoltán a blogon.

(A Sipos Zoltánnal, az Átlátszó Erdély egyik alapítójával készült interjúnk itt olvasható)

Hirdetés