Bojkottot hirdettek a székelyek a Heineken termékeire

Összejöhet az első rendes termékbojkott Székelyföldön. Ha nem sikerül, akkor csak úgynevezett lesz, szólunk előre.
Hirdetés

Közel 300-an lájkolják azt a Facebook-csoportot, amely bojkottot hirdetett a Heineken termékeire Székelyföldön.

A csoportot létrehozóknál az verte ki a biztosítékot, hogy a Heineken „úgynevezett Székelyföldnek” nevezte Székelyföldet abban a beadványában, amellyel áthelyezést szeretne elérni az Igazi Csíki Sört gyártó S.C. Lixid Project Srl. ellen indított perében.
 
Az „úgynevezett Székelyföld” kifejezést a román politikum és sajtó azon szegmense használja előszeretettel, amely így is jelezni akarja, hogy nem tekinti önálló földrajzi és kulturális egységnek a régiót.
 
A Heineken a márkanév ellopása miatt perelte be a csíkszentsimoni sörmanufaktúrát, mivel 2003 óta a Heineken birtokolja a Ciuc Premium sörmárkát, amit az erdélyi magyarok eddig csíki sörnek neveztek. A pert a csíkszeredai törvényszéken a Heineken elvesztette, de fellebbezett, így került az ügy a marosvásárhelyi táblabíróságra.
 
A holland eredetű multi azonban úgy véli, a székelyföldi sajtó hangulatkeltéssel próbál nyomást gyakorolni a bírókra, ezért az ügy áthelyezését kéri. Az áthelyezési kérelemről január 30-án dönt a legfelső bíróság.
 

Így válik egy egyszerű copyright ügy regionális identitást képző és erősítő tényezővé, hogy ne mondjuk: antiglobalista és multiellenes mozgalommá.

FRISSÍTÉS:

Egy új posztban a csoport elárulta azt is, milyen anyaországi söröket ne igyon az, aki szolidaritásból Magyarországon bojkottálná a Heinekent.

Hirdetés