A parlament dönt a pártváltók mandátum-vesztéséről

Miért alkotmányellenes a pártváltást lehetővé tevő tavalyi sürgősségi kormányrendelet? Az alkotmánybíróság most megmagyarázza.
Hirdetés

A parlamentnek kell tisztáznia a pártjukból kilépő önkormányzati képviselők helyzetét, akik egy alkotmányellenesnek nyilvánított kormányrendelet alapján tették meg ezt a lépést –  derült ki kedden a alkotmánybíróság indoklásából.

Az alkotmánybíróság decemberben az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a rendeletet, és kedden tette közzé a tavalyi döntés indoklását. E szerint a parlamentnek kell tisztáznia a rendelet hatásait, amit tavaly hatályba lépésétől az alkotmányellenességet megállapító decemberi határozat közötti időszakban fejtett ki.

Az alkotmánybírák kimondták, hogy a sürgősségi kormányrendelet csak a megyei és helyi önkormányzati képviselők esetében alkotmányellenes, a polgármesterek és a megyei önkormányzati elnökök esetében nem. Az önkormányzati képviselőket ugyanis pártlistán választották meg, miközben a polgármestereket és a megyei tanácselnököket közvetlen szavazat útján. A talárosok szerint ezért ez utóbbiakról a parlament döntheti el, hogy elveszítik-e vagy sem mandátumukat, ha kilépnek pártjukból.

Az alkotmánybíróság mindazonáltal kimondta azt is, hogy a sürgősségi kormányrendeletet a parlamentnek el kell vetnie egy törvénnyel, mert teljes egészében alkotmányellenes, és ebben a jogszabályban kell tisztázni a rendelet alkalmazásának következményeit.

Mint ismeretes, tavaly augusztus végén fogadta el a Victor Ponta vezette kormány az 55-ös számú sürgősségi kormányrendeletet, amely 45 napig lehetővé tette a helyi választottaknak, hogy pártot váltsanak anélkül, hogy ezzel elvesztették volna mandátumukat. A hatályos törvények szerint a pártváltás maga után vonja a mandátum elvesztését, a sürgősségi rendelet ezt a törvénycikkelyt függesztette fel ideiglenesen.

Hirdetés

Az Expert Forum nevű bukaresti szakértői csoport felmérése szerint a 3180 polgármester közül 540-en (17 százalék) éltek a pártváltás lehetőségével, akik közül 404-en a Szociáldemokrata Pártba (PSD) igazoltak át. A megyei önkormányzati képviselők 12,8 százaléka, a helyi önkormányzati képviselők 10,9 százaléka váltott pártot.

Fotó: wall-street.ro

Hirdetés