Törvénytelenül engedélyezték a csertési bányaprojektet

Bebizonyosodott a civilek gyanúja: a „kis-Verespatakként” emlegetett Felsőcsertésen az önkormányzat illegálisan állította ki a bányaberuházás engedélyét.
Hirdetés

Az Országos Építési Főfelügyelőség megállapította, hogy a felsőcsertési polgármesteri hivatal törvénytelenül állította ki a Deva Gold Rt-nek a bányaberuházáshoz szükséges engedélyt. A hatóságok a Mining Watch Romania civil szervezet nyomására kötelezték az önkormányzatot, hogy hozza nyilvánosságra az általa kibocsátott működési engedélyt. A bányászati tevékenységet figyelő szervezet gyanúja beigazolódott: annak ellenére engedélyezték a beruházást, hogy a Deva Gold hiányos dokumentációt nyújtott be. A főfelügyelőség értesítette a Hunyad megyei Prefektúrát, hogy

vonja vissza az cianidos bányászatot lehetővé tevő engedélyt.

A civil szervezet képviselői tavaly ősszel találkoztak Felső-Csertés polgármesterével, Petru Cîmpiannal, aki megtagadta az engedély nyilvánosságra hozatalát. A Mining Watch ezt követően értesítette az Országos Építési Főfelügyelőséget.

A felsőcsertési bányaberuházás során egy 456 hektáros területen 45 millió tonna ércből kívánnak 68 tonna aranyat és 490 tonna ezüstöt kinyerni 16 év alatt. A tervek szerint körülbelül 26 ezer tonna cianidot használnának fel a termeléshez, és a toxikus nehézfémeket is tartalmazó több tízmillió tonnányi cianidos zagyot egy 63 hektáros ülepítőtóba eresztenék.

A településen úgy tűnik, nem tanulnak a múlt hibáiból:

több szennyező baleset, köztük 80 ember halálát okozó gátszakadás is történt már itt. Aggodalomra ad okot, hogy az engedélyeztetési eljárás során a Temes megyei környezetvédelmi hatóság nem kért és nem kapott biztosítékokat kárrendezésre egy esetleges baleset esetén. Az engedély emellett megengedi 187 hektár erdő kivágását és hogy az aranybánya elfoglaljon 108 hektárt az Erdélyi Érchegység Natura 2000 uniós természetvédelmi oltalom alatt álló területéből. A Deva Gold ráadásul a bányászat során 29 millió köbméter vizet kiszivattyúzhat a Marosból. 

Fotó: Kolozsváron flashmobbal emlékeztek a csertési tragédiára. Szabó Tünde felvétele

Hirdetés