Hibernálta a svájci frank árfolyamát a Volksbank

A banknak is érdeke, hogy fizessenek a hitelesei, még ha el is szállt a svájci frank. Három hónapig a december végi árfolyamon lehet törleszteni.
Hirdetés

A tavaly december 31-én érvényes árfolyamon fizethetik három hónapig törlesztőrészleteiket a Volksbank Románia frankhitelesei – közölte hétfőn a bank. A svájci frank árfolyama tavaly év végén 3,8 lej volt: a Volksbank romániai leánybankja ezen az árfolyamon számolja frankhitelesei következő három havi törlesztőrészletét.

Hétfőn a svájci fizetőeszköz újabb történelmi csúcsot ért el: a Román Nemzeti Bank 4,47 lejes árfolyamot közölt.
 
A pénzügyminiszter szerint hat bank 75 ezer lakossági ügyfelét érinti a svájci frank váratlan megerősödése. A hazai pénzintézetek közül pénteken elsőként az OTP Bank reagált, amely a törlesztőrészeletek kamatának 1,5 százalékkal való ideiglenes csökkentését ajánlotta fel frankhiteleseinek.
 
Közben a bajba került frankhitelesek problémájára a politika is reagált: a pártok saját korábbi kezdeményezéseikre emlékeztettek, és újabb megoldási javaslatokkal álltak elő.
 
A szociáldemokrata kormány első körben elzárkózott attól, hogy kötelező megoldást vezessen be a bajbajutott frankhitelesek védelmében, ehelyett a bankokat szólította fel: keressék a megegyezést ügyfeleikkel, hogy elkerüljék azok tömeges fizetésképtelenné válását. Megoldásként a kormány egy tavaly nyári, eddig kihasználatlanul maradt sürgősségi rendeletét ajánlotta megfontolásra, amely szerint az állam a hitelesek kamatterheit adókedvezménnyel kompenzálja, ha azok a hitelek átütemezéséről, a futamidő meghosszabbításáról állapodnak meg a bankokkal.
 
Az RMDSZ a devizahitelek eredeti árfolyamon történő lejre váltásáról beterjesztett korábbi törvénykezdeményezése elfogadását sürgeti. A Traian Băsescu volt államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt is hasonló megoldást javasolt, de az átváltási árfolyamot 20 százalékkal magasabban rögzítené.

Hirdetés