„A devizahitelesek tanulják meg a kemény leckét”

A kormány megoldást találna a svájci frank erősödésére, a jegybank szerint nincs mit tenni.
Hirdetés

Victor Ponta utasította Darius Vâlcov pénzügyminisztert, hogy tárgyaljon a Román Nemzeti Bank (BNR) vezetésével a svájci frank hirtelen erősödéséről, és javasoljon megoldásokat az árfolyam-emelkedésre.

Csakhogy a jegybank semmit nem tud tenni ebben az ügyben – reagált a BNR. Dan Suciu szóvivő szerint a bank nem tud beavatkozni az árfolyam alakulásába, mivel nem ő állapítja meg a lej-svájci frank árfolyamát.

A központi bank nem kérheti, hogy a hitelezők rögzített árfolyamon fizessék a részleteket, mivel ezt csak a kereskedelmi bankok tehetik meg – magyarázta Suciu. A BNR már régóta azt a megoldást javasolja, hogy a hiteleket alakítsák át lejhitelekké – tette hozzá.

Adrian Vasilescu, a jegybank kormányzójának tanácsosa szerint „eljött az ideje, hogy a devizahitelesek megtanulják a kemény leckét”, miután úgy vettek fel devizahitelt, hogy a jövedelmüket lejben kapják. A BNR évek óta figyelmeztet a devizahitelezés veszélyeire – mondta.

A svájci frank egyébként pénteken is folytatta növekedését: a tegnapi 4,3287 lejes árfolyam után ma 4,4228 lejes árfolyamot hirdetett a BNR.

Hirdetés