Imádják a turisták a törcsvári kastélyt

Főleg a külföldiek. Naná, hogy Drakula miatt.
Hirdetés

Több mint félmillió látogatója volt tavaly a törcsvári kastélynak, amely főként a Drakula-legenda miatt közkedvelt a turisták körében.

Alexandru Priscu, a kastély igazgatóságának egyik képviselője a Mediafax hírügynökségnek szerdán elmondta: tavaly 560 ezer turista látogatta meg a Brassótól mintegy 30 kilométerre fekvő kastélyt, ami 8 százalékos növekedést jelent a 2013-as évhez képest. A turisták 63 százaléka külföldi volt – tette hozzá.

Úgy vélte, hogy az utóbbi időben javult Románia külföldi megítélése, ezért is nőtt a látogatók száma, de a kastélyt is jobban reklámozzák, január végén a stuttgarti nemzetközi turisztikai vásáron fogják népszerűsíteni.

A törcsvári „Drakula-kastély” Románia egyik legnépszerűbb műemléke. Priscu szerint a romániai múzeumok közül a harmadik leglátogatottabb ilyen kulturális létesítmény, mert csak a bukaresti Grigore Antipa Természettudományi Múzeumnak és a – szintén a román fővárosban található – Dimitrie Gusti Falumúzeumnak van több látogatója. Ugyanakkor a belépőkből származó bevétel tekintetében az első helyen állnak. A törcsvári kastélyba egy belépő 30 lejbe kerül, ami magas árnak számít a többi múzeumhoz képest.

A kastély, amelyben múzeum található, főként azért vonzó a külföldi turistáknak, mert kapcsolatba hozzák a Drakula néven elhíresült Vlad Țepeș havasalföldi fejedelemmel. A hírhedten kegyetlen vajda ezen a vidéken élt a 15. században, és a fáma szerint néhány hónapig a kastélyban raboskodott. Bram Stoker róla mintázta híres hősét, Drakula grófot, akinek halhatatlanságához a Christoper Lee főszereplésével forgatott filmek is hozzájárultak.

Hirdetés

Az először 1377-ben említett várkastélyt Brassó polgárai építtették a város védelmére.

A 20. század elején a város Mária román királynénak, Habsburg Domokos nagyanyjának ajándékozta, a kommunizmus idején államosították, majd visszakapták az egykori tulajdonosok leszármazottai, és 2009 óta ők működtetik.
 

Hirdetés