Év végén beindulhat a gázfűtés Váradon

A következő fűtési szezonban már az ország legmodernebb hőerőműve szolgáltatja a meleget a váradiak számára.
Hirdetés

A Nagyváradi Hőerőművel (CET) már évek óta komoly gondok voltak: az elhasználódott vezetékek miatti energiaveszteség, a nem megfelelő módon karban tartott kémények, a sűrű szmog már régóta indokolttá tettek egy nagyszabású beruházást. Időközben a hőerőmű csődöt jelentett, de szerencsére ez nem befolyásolta az önkormányzat által a felújításra szerzett európai uniós finanszírozást. A jelenlegi kőszén-alapú fűtési rendszert

egy modern gázturbinával „turbózzák fel”, a fővezetékeket is cserélik.

Mircea Mălan alpolgármester a helyszínen tájékoztatta a sajtót a felújítás részleteiről. Az Erdon.ro beszámolója szerint az önkormányzat hat különálló szerződés alapján valósítja meg hőenergia-rendszerének felújítását, ezek összértéke 300 millió lej. Már előkészítették az új erőmű helyszínét: raktárakat, műhelyeket bontottak le. A hőerőmű egy 45 MW teljesítményű gázturbinából fog állni, továbbá az erőműben helyet kap egy 50MW teljesítményű hővisszanyerő, két forróvizes kazán, két telített gőz állomás, egy használt vízkezelő állomás, egy vegyi vízkezelő állomás, egy gáz mérésére és szabályozására szolgáló állomás, egy kompresszor állomás, egy magas feszültségű transzformátor, illetve számos más, a hőerőmű működéséhez szükséges berendezés és eszköz.

A Németországból hozott gázturbina 85 millió lejbe kerül.

Az alpolgármester elmondta: év végéig szeretnék üzembe helyezni az új hőerőművet. Egyelőre nem fog emelkedni a hőenergia ára, azonban 2028-ig 2–3 százalékkal emelik majd a gigakalória árát, hogy az erőmű működtetése kifizetődő legyen. 

A vezetékeket közel 50 millió lejből cserélik ki, októberig sok helyen feltúrják a várost, ugyanakkor a Szőlős (Nufărul) lakónegyedben vegyes – azaz termálvizes, és szén alapú – hőszolgáltatási rendszert építenek ki.

A beruházás megkezdése előtt a gázalapú távhőszolgáltatás helyett sokan a geotermikus vagy a vegyes tüzelésű rendszer bevezetését szorgalmazták, sőt, voltak olyan vélemények is, hogy meg kellene szüntetni a központi fűtési rendszert, hogy a városlakók egyénileg dönthessék el, mivel szeretnének fűteni.

Hirdetés