Az amerikaiak a Big Brother-törvényt pedzegetik

Szó volt róla Victoria Nuland külügyminiszter-helyettes bukaresti látogatásán.
Hirdetés

Az internetezési és telefonálási adatokhoz hatósági hozzáférést biztosító, Big Brother-törvénynek nevezett jogszabályról, illetve a telefon-feltöltőkártyák regisztrációjáról is szó volt Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes bukaresti látogatását – erősítette meg több politikus, akik részt vettek a találkozókon.

Călin Popescu Tăriceanu, a Szenátus elnöke azt nyilatkozta, nem beszéltek hosszasan a kérdésről, de

„felmerült” a téma,

mivel – mint mondta – Románia, az Egyesült Államok és minden európai ország közös ügye a terrorizmus elleni harc és a nemzetbiztonság.

Cătălin Predoiu, aki a PNL-t képviselve – a többi parlamenti párt vezetőivel együtt – találkozott Victoria Nulanddal, azt mondta: szó esett az igazságügyi törvényekről és a terrorellenes harcról is. „Meg kell vizsgálni a parlamentben, hogy kell-e módosítani a nemzetbiztonsági törvényeket, és olyan megoldást kell találni, amely garantálja az emberek jogait és fokozza a biztonságukat is” – mondta Predoiu, aki szerint Nuland az Egyesült Államok bátorítását, együttműködését és támogatását tolmácsolta.

Az amerikai külügyminiszter-helyettes megbeszélést folytatott Klaus Johannis államfővel, Victor Ponta miniszterelnökkel, és Bogdan Aurescu külügyminiszterrel is.

A Big Brother-törvényt a parlament mindkét háza elfogadta, de a PNL az Alkotmánybíróságon megtámadta. A jogszabály szerint a titkosszolgálatok

bírói engedély nélkül is hozzáférhetnek

Hirdetés

az internetforgalom és a telefonálás bizonyos adataihoz, amelyeket a szolgáltatók rögzítettek.

Az Alkotmánybíróság korábban az alaptörvénnyel összeférhetetlennek minősítette azt a jogszabályt, amely előírta, hogy telefonos feltöltőkártyákat csak a személyi adatok megadásával lehet megvásárolni.

Olvasóink itt nyilváníthatnak véleményt arról, hogy kapjanak-e nagyobb hatalmat a titkosszolgálatok.

(fotó: mae.ro)
 

Hirdetés