Többezer uniós polgár harcolt iszlamisták oldalán

Az Europol vezetője szerint 2500 uniós állampolgárról gyanítható, hogy külföldön harcolt, és képes terrorcselekményt végrehajtani Európában.
Hirdetés

Az Európai Unió országaiból akár ötezren is csatlakozhattak szélsőséges fegyveres szervezetekhez a szíriai és az iraki válságövezetekben, és ha hazatérnek, terrorveszélyt jelentenek az európai országokban – mondta kedden a brit parlamentben az Europol vezetője.

Rob Wainwright, az EU-országok hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezetének igazgatója az alsóház belügyi bizottságának meghallgatásán kijelentette: az Europol az EU-tagállamok biztonsági szolgálataitól eddig 2500 olyan uniós állampolgár nevét gyűjtötte össze, akikről gyanítható, hogy külföldön harcoltak, és képesek Európában terrorcselekmények elkövetésére.
 
Arra a kérdésre, hogy összesen hányan utazhattak a közel-keleti háborús övezetekbe az EU-ból, Wainwright azt mondta, hogy „3-5 ezer EU-állampolgárról lehet szó”.

A franciák többezer embert figyelnek

„Csak az iraki-szíriai hálózatokban már több mint 1250 egyén (megfigyelésénél) tartunk” – hívta fel a figyelmet kedden Manuel Valls francia miniszterelnök a francia nemzetgyűlésben tartott beszédében, amelyben az emberi jogokat tiszteletben tartó, különleges intézkedések bevezetését ígérte.

Valls bővítené a titkosszolgálatok kompetenciáját és létszámát is informatikusokkal, elemzőkkel, kutatókkal, tolmácsokkal. Azt is bejelentette, hogy a légitársaságok utasainak adatait gyűjtő, úgynevezett PNR-rendszer franciaországi kiépítése 2015 szeptemberére megvalósul.

A börtönökben „különleges körzeteket” hoznak létre, ahol elszigetelve fogják őrizni „a radikálisnak tartott dzsihadista elítélteket”. Ez utóbbi intézkedést kísérletképpen már bevezették egy Párizs közeli fegyházban, ahol egy ilyen elkülönített körzetben jelenleg 23 elítéltet őriznek. 

Gilles de Kerchove, az EU terrorellenes koordinátora más szakértőkhöz hasonlóan korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy „a börtönök a tömeges radikalizálódás inkubátorai”. 

Nem egy vallás ellen, hanem a dzsihadizmus ellen háborúzik

Hirdetés

A három nap alatt 17 áldozatot követelő párizsi terrortámadásokra utalva a francia kormányfő kiemelte: „Különleges helyzetre különleges válaszokat kell adni. De ugyanazzal a hévvel azt is kimondom: soha nem lesznek olyan különleges intézkedések, amelyek felfüggesztik az értékek és a jog elvét”.

Franciaország „a terrorizmus ellen, a dzsihadizmus, a radikális iszlám ellen folytat háborút. Franciaország nem egy vallás ellen háborúzik. Meg fogja védeni, ahogy mindig is megvédte, minden állampolgárát, azokat, akik hívők és azokat is, akik nem vallásosak” – erősítette meg a kormányfő. 

Hirdetés