Feltételekkel működne együtt a szatmári német szervezet az RMDSZ-szel

Eddig is szoros szövetségben álltak, de az NDF nagyobb beleszólást akar az ügyekbe.
Hirdetés

Folyik az egyezkedés az NDF és az RMDSZ között. A német fórum nem zárja ki egy hármas — NDF-RMDSZ-PNL — koalíció megalakulásának lehetőségét a 2016-os helyhatósági választásokig. A szász Klaus Johannis novemberi elnökválasztási győzelme révén megnövekedett a Német Demokrata Fórum (NDF) politikai súlya, így az alakulat határozottabban képviselheti a jövőben elképzeléseit. Bár a volt szebeni polgármester a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata-liberális Párt (PDL) által alkotott Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjeként szerepelt, nem megkerülhető szempont, hogy több mint 10 éven át az NDF országos elnökeként tevékenykedett, fórum-tagságát pedig a mai napig megőrizte

Leitner János, a német fórum Szatmár megye szervezetének elnöke közvetlenül a választás után úgy nyilatkozott, hogy első számú partnerüknek továbbra is az RMDSZ-t tekintik, azonban új alapokra kívánják helyezni az együttműködést. Az elnök megfogalmazása szerint azt akarják elérni, hogy a pártszövetség többé ne hozzon olyan döntéseket, melyek a közérdek helyett mindössze egyes politikusok érdekeit szolgálják, továbbá követelik maguknak a vétójogot a közös frakciókon belül. Emellett azt is bele akarják foglalni az új megállapodásba, hogy az RMDSZ többé nem indít saját jelöltet azokon a településeken, ahol jelenleg az NDF-nek polgármestere van. „Három alkalommal tárgyaltunk azóta az RMDSZ-szel, megállapodás azonban még nincs. A határidő nem sürget, úgy vélem, március végéig ráérünk. Számunkra az egyes számú partner továbbra is az RMDSZ, azonban ha nem sikerül közös nevezőre jutnunk, kénytelenek leszünk másféle együttműködésben gondolkodni” — fejtette ki Leitner János, aki szerint a megegyezés azért húzódik, mivel az RMDSZ-ből egyesek kifogásolják azt, hogy az említett hét községet lényegében át kellene engedniük a német fórumnak.

Pataki Csaba Szatmár megyei RMDSZ-elnök szerint azonban nem „az emberek feje fölött” kell meghozni a döntéseket a községi polgármesterjelöltek kapcsán, hanem a helyiekre kell bízni az ügyeket. Úgy vélte, a véleményformálókkal történő egyeztetések vagy előválasztás révén lenne szerencsés eldönteni, hogy a vita tárgyát képező településeken melyik alakulat indítson jelöltet. Hozzátette: a két szervezet 25 éves együttműködése szilárd alapokon áll, ezért úgy véli, meg tudnak majd állapodni a fent említett kérdésekben.
 

Hirdetés