200 km autópályát ígér Ioan Rus erre az évre

Victor Ponta kormányfő szerint addig nem érdemes megkezdeni a munkálatokat, ameddig pártok közötti konszenzus nem születik a tervek megvalósításáról.
Hirdetés

Ioan Rus közlekedési miniszter kedden ismertette, hogy ebben az évben milyen szakaszokon épülhetnek autópályák. Eszerint 2016-ig Romániában újabb 200 kilométer autópálya épülhet. 

Mint ismeretes, a Közlekedési Minisztérium által 2014-ben kidolgozott mestertervben a következő szakaszok szerepelnek:

  • Nagyszeben – Brassó (103 km)
  • Ploieşti – Comarnic (49 km)
  • Craiova – Piteşti (115 km)
  • Comarnic – Brassó (54 km)
  • Brassó – Bákó (158 km)
  • Gyalu – Bors (177 km)

Ezek közül Ioan Rus szerint 2016-ra biztosan elkészül a Szeben – Nagylak, Kolozsvár – Bors közötti szakasz (egy rövid berettyószéplaki szakasz kivételével), 2017-re pedig autópályán közlekedhetünk Kolozsvár – Marosvásárhely, Marosvásárhely – Fogaras, Fogaras –Brassó szakaszokon. A mestertervben 2200 km gyorsforgalmi út is szerepel, ezt 17,5 milliárd euróból valósítanák meg.

Victor Ponta a Mediafaxnak azt nyilatkozta, hogy addig nem érdemes megkezdeni a munkálatokat, ameddig a politikai pártok tíz évre szóló megállapodást nem kötnek arra vonatkozóan, hogy kivitelezzék a terveket. Hozzátette: az államelnök is rá kell bólintson, mielőtt a pártok képviselői elé kerül a mesterterv. A kormányfő azt kérte a közlekedési minisztériumtól hogy legkésőbb február 15-ig írják alá az építkezési engedélyt a Comarnic – Brassó szakaszra, mely nyolc hónapja halasztódik Traian Băsescu politikai indíttatású nyilatkozata miatt. A volt államfő azzal gátolta meg az építkezés megkezdését, hogy – Ponta szerint alaptalanul – korrupcióval gyanúsította meg az autópálya építésében illetékeseket.

Fotó: observator.tv/

Hirdetés