Erdélyi szilíciumvölggyé fejlesztenék a Székelyföldet

Azt javasolják a székely megyék önkormányzatainak, hogy a gazdasági stratégia kidolgozása során szánjanak kiemelt szerepet a számítástechnikának. Hol mocorog a székely Bill Gates?
Hirdetés

Pénzt és hozzáadott értéket hozhat nem csupán Háromszéknek, de akár Székelyföldnek is a számítástechnika és technológia – állítják a területen tevékenykedő vállalkozók, akik javaslatcsomagot állítottak össze annak érdekében, hogy az iparág egyik pillére legyen Kovászna megye kidolgozás alatt álló közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiájának.

A kezdeményezést felkarolta és a székelyföldi megyékben népszerűsíti, igyekszik meghonosítani az IT Plusz klaszter.

A megyei kereskedelmi és iparkamaránál másfél éve megalakult  IT és telekom tagozat azt tűzte ki célul, hogy a székelyföldi számítástechnika és technológia felkerüljön arra a virtuális térképre, ahol a komolyabb hasonló szakmai régiók is jelen vannak – vázolta Édler András. A kamara vezetője a tagozat eddigi munkájának hozadékaként említette, hogy konferenciákon és találkozókon népszerűsítették az iparágban rejlő gazdasági lehetőségeket, és számos lépést tettek, hogy ezt a köztudatban is meghonosítsák. Újabb lépés volt, hogy Háromszék  gazdasági-fejlesztési stratégiájában potenciális fejlődési, fejlesztési lehetőségként jelent meg ez az ágazat – fűzte hozzá.

Édler András szerint a megye meghatározó iparága jelenleg a könnyűipar, illetve a kereskedelem, ám  ezek nem termelnek megfelelő hozzáadott értéket, azonban az  IT és telekom tagozat cselekvési terve ellensúlyozhatja ezt, néhány év múlva pedig húzóágazattá léphet elő. A többpontos javaslatcsomagot már iktatták a megyei önkormányzatnál, és Hargita megye tanácsához is eljuttatták.

 

Hirdetés