Tizenkét embert megöltek egy francia humorlapnál

Terrortámadás történt egy párizsi vicclapnál. Maszkos fegyveresek 12 embert megöltek, legalább négyen megsebesültek a Charlie Hebdo szerkesztőségénél.
Hirdetés

Feketébe öltözött férfiak támadták meg szerda délben a francia Charlie Hebdo nevű újság párizsi központját – írja a hvg.hu a Le Monde-ra hivatkozva. A két fekete maszkos férfi egy fekete Citroenből szállt ki, valószínűleg Kalasnyikovból adott le lövéseket, a támadásban 11-en meghaltak. Egyes, Francois Hollande elnök első nyilatkozatát idéző lapok szerint négyen, rendőrségi források szerint 10-en megsebesültek.

A francia ügyészséget idéző Digi24 hírtelevízió szerint a halálos áldozatok száma már 12-re emelkedett.
 
Lövések értek egy rendőrautót is, a támadók ugyanis kifele valószínűleg tűzpárbajba keveredtek a rendőrökkel. Az AFP szerint a 11 halálos áldozat közül kettő rendőr.
 
 
A támadók elmenekültek a helyszínről, egész Párizsban keresik őket. Autójukat állítólag megtalálták a helyszíntől nem messze. Franciaország a legmagasabbra emelte a terrorriadó fokozatát, a párizsi szerkesztőségeket rohamrendőrök védik.
 
 
A lap szerkesztőségét 2011. novemberében egyszer már megtámadták: Molotov-koktélt dobtak a székházukra, miután a tunéziai választások eredményével kapcsolatban viccelődött és Mohamed prófétát írták be főszerkesztőnek. Akkor senki nem sérült meg a támadásban, de a lapot többször is megfenyegették azóta is, akárhányszor Mohameddel kapcsolatban közöltek karikatúrákat.
 
A szerkesztőség első reakciója a Twitteren valószínűleg a támadás után közvetlenül:
 

 
Üdvözlettel, mellesleg – így a szöveg, a képen pedig az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Baghdadi, amint azt mondja: Fő az egészség!

Hirdetés