Metrót akar Temesvár

Idén lát hozzá a megvalósíthatósági tanulmányhoz. Tíz évbe és kétmilliárd euróba kerülne az egyetlen vonal.
Hirdetés

Metróvonal megépítéséhez készíttet megvalósíthatósági tanulmányt Temesvár önkormányzata – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Nicolae Robu, Temesvár polgármestere.

A polgármester szerint a temesváriaknak kihasználandó lehetőségként kell tekinteniük arra, hogy a várost a főtértől alig pár száz méterre elhaladó vasútvonal szeli át 8 km hosszan és mintegy 80 méteres szélességben. Nicolae Robu ezt a vasútvonalat süllyesztené a föld alá, és duplázná meg egy metróvonallal. 
 
A pálya fölé a gépkocsiforgalom számára építene utat – idézte a liberális párti polgármester elképzeléseit a Mediafax hírügynökség.
 
Nicolae Robu elmondta, hogy a tervet a román vasúttársasággal (CFR) összefogva valósíthatná meg a város. Hozzátette, elképzeléseiről decemberben tájékoztatta a CFR-t, és zöld jelzést adott a megvalósíthatósági tanulmány megrendeléséhez.
 
„Fel sem vetődik, hogy mindezt saját forrásból megvalósíthatnánk, még a hagyományos uniós forrásokra sem alapozhatunk, de nem lehetetlen egyes speciális források elérése erre a célra” – idézte a polgármestert a hírügynökség. A városvezető szerint a temesvári vasút- és metróvonal földbe süllyesztése hozzávetőlegesen kétmilliárd euróba kerülne, a munkálatok pedig mintegy tíz évig tartanának.
 
A 303 ezer lakosú Temesvárt északkelet-délnyugat irányban szeli át a Bega-csatorna és a vasútvonal. Az egykor várfalakkal körülvett belvárost a Bega-csatorna délről, a vasútvonal pedig északról kerüli meg. A tervezett metróvonal a polgármester tavalyi bejelentése alapján az Északi Pályaudvartól a Iulius Mallt érintve a repülőtérig húzódna.
 
Építészek és urbanisztikai szakértők szerint nagyjából egymillió lakosnál éri meg egy városnak metróval bővítenie a tömegközlekedését.
 
Kép forrása: Nicoalae Robu Facebook-oldala

Hirdetés